Multinational moet vanaf 2021 ook gewoon belasting betalen

Multinationals als Shell, Philips en AkzoNobel, die in ons land nauwelijks of geen winstbelasting betalen, worden vanaf 2021 aangepakt.

De opbrengst van de belastingheffing, circa 250 miljoen euro, is bedoeld voor lastenverlichting voor de burger.Beeld ANP

Het kabinet neemt een initiatiefwet van GroenLinks over, zeggen Haagse bronnen. De wet komt voort uit de woede die eind 2018 de kop opstak na publicaties dat Shell geen winstbelasting bleek te betalen. De oliegigant verdiende in 2017 zo’n 1,3 miljard euro. Door legale aftrekposten uit het buitenland kon Shell de winstbelasting op nul laten uitkomen.

In het regeerakkoord werden al afspraken gemaakt om belastingontwijking aan te pakken. Zo wil D66-staatssecretaris Menno Snel van Financiën een eind maken aan mogelijkheden voor internationale bedrijven om gebruik te maken van verschillen in belastingstelsels van landen. Door de initiatiefwet van GroenLinks goeddeels over te nemen, wordt hier verder invulling aan gegeven. Wel gaan de tarieven in de winstbelasting de komende jaren dalen.

Burger profiteert

“Het is volstrekt oneerlijk dat de bakker wel belasting betaalt over zijn winst en onze grootste multinationals niet,” zegt Bart Snels van GroenLinks. “Aan deze vorm van belastingontwijking komt gelukkig een einde, ik ben blij dat het kabinet mijn wetsvoorstel overneemt.”

Nu kunnen verliezen door ontbinding van buitenlandse dochterondernemingen nog onbeperkt van de behaalde winst in Nederland worden afgetrokken. Daardoor wordt er minder belasting betaald. Het kabinet wil dat verliezen van bedrijven in de Europese Unie nog maar drie jaar mogen worden verrekend, en verliezen van buiten de EU helemaal niet meer worden afgetrokken.

Het voornemen wordt dinsdag, Prinsjesdag, in de Miljoenennota aangekondigd en zal komend jaar verder worden uitgewerkt om in 2021 in te kunnen gaan. De opbrengst, circa 250 miljoen euro, is bedoeld voor lastenverlichting voor de burger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden