Moordenaar Bekir E. over Jos B.: ‘Hij wilde Nicky niet doden, maar hield zijn hand te lang op de mond van het kind’

Jos B. wilde Nicky Verstappen niet doden, maar hield zijn hand te lang over de mond van het jongetje. Dat zou B. zich hebben laten ontvallen in de gevangenis. Althans, dit zegt moordenaar Bekir E., die samen met hem vastzat. B. zou zich bij het zomerkamp waar Nicky was hebben opgehouden toen het jongetje zijn tent uitkwam om te plassen.

Victor Schildkamp en Carla van der Wal
Bekir E., de moordenaar van 16-jarige Humeyra, beweert dat B. hem in de gevangenis heeft gesproken over de dood van Nicky Verstappen. Beeld Politie
Bekir E., de moordenaar van 16-jarige Humeyra, beweert dat B. hem in de gevangenis heeft gesproken over de dood van Nicky Verstappen.Beeld Politie

Toen sloeg B. toe, zegt E. In totaal zou B. vier keer een boekje hebben opengedaan tegen hem over de zaak Verstappen. E.: “Hij zei tegen mij dat hij niets heeft gedaan, alleen ging spelen met zijn vingers,” doelend op wat B. met Nicky zou hebben gedaan. Ook zou B. op een gegeven moment lachend hebben verteld hoe hij zich bij het zomerkamp ophield, toen Nicky zijn tent uit kwam en zei: ‘Meneer, ik moet naar de wc.’ “Dat hij het lachend vertelde, daar zit ik nog steeds mee,” zegt E.

Tijdens de ‘tweede bekentenis’ over het lot van Nicky zou B. geëmotioneerd zijn geweest. Op dat moment deed E. zelf een boekje open over de moord op Humeyra. E. vroeg in dat gesprek wat B. bezielde een kind dood te maken. Toen trilde de kin van B. ‘Het was niet mijn bedoeling, ik had mijn hand te lang voor zijn mond gehouden,’ zou B. tegen E. hebben gezegd.

‘Ik doe het’

De twee hadden een vertrouwelijke relatie in de gevangenis in Vught gekregen, zegt E., die allerlei details opdist. Bijvoorbeeld over het dansje dat B. zou hebben gedaan nadat hij had gehoord dat het OM niet langer tbs eiste. B. vertelde ook over zijn familie, jeugd en privéleven. “Verdachte zei dat zijn moeder was overleden, dat de politie een microfoon bij zijn zus achterliet, dat ze foto’s van hem in beslag hadden genomen.” Ook zat B. vroeger op turnen en ballet. Ook kreeg E. tot vervelens toe te horen hoe hij kon overleven in de natuur. En B. vertelde over zijn reizen. “In India ging hij thee plukken om een vliegticket te kunnen verdienen, dat herinner ik me nog.” Verder vond E. de verhalen van B. enigszins ‘traumatiserend’. Maar de twee waren nu eenmaal altijd samen in de gevangenis. “Als ik buiten een beetje de koran zat te lezen, kwam hij naar me toe.” Dat ze close werden, was een ‘beetje noodgedwongen’.

En zo spraken ze ook over Nicky Verstappen. “We spraken allemaal over onze zaken,” zegt E., doelend op zijn medegedetineerden. “In de eerste maand had iedereen al verteld voor welke zaak hij vastzat. Verdachte (B., red.) bekende de eerste dag. Sander V. in een weekje. Zo kan ik doorgaan. Er zat iemand die 35 verkrachtingen bekende.” Die laatste persoon was Robert M., die kinderen misbruikte op de kinderopvang waar hij werkte.

Van al die vertrouwelijkheid is nu niets meer over. E. keek B. nadrukkelijk aan toen hij binnenstapte, B. keek niet terug. En op een gegeven moment werd E. de verhalen van zijn oud-medegedetineerden, van wie de één valt ‘op kinderen van vier’ en de ander op ‘kinderen van acht’ ‘helemaal zat’. E. vertelde dit alles over B. aan zijn advocaat Yehudi Moszkowicz, die onthulde dat B. een ontkennende verdachte is.

Nicky Verstappen en het monument vlakbij de plek waar hij dood werd gevonden. Beeld videostill
Nicky Verstappen en het monument vlakbij de plek waar hij dood werd gevonden.Beeld videostill

Maar E. en B. spraken niet alleen; E. las er ook over. “Ik heb twee maanden na mijn verhoor het boek van Nicky Verstappen gelezen om te controleren of het overeen kwam met de waarheid,” zegt hij, verwijzend naar het verhaal dat B. hem zou hebben verteld. Ook zag hij op teletekst het nieuws over de veroordeling van B., in 2020. Alleen heeft het OM informatie dat E. de dag na de veroordeling met zijn broer belde en vertelde dat hij de zaak wél via de media had gevolgd. “Daar heb ik geen actieve herinnering aan,” zegt Bekir E.

Hij geeft aan geen voordeel te hebben van de verklaring die hij nu geeft. “Daar krijg je alleen maar problemen mee, ze houden in de gevangenis niet van zulke dingen.” Hij heeft ook getwijfeld of hij wel moest getuigen, uit vrees zijn privileges kwijt te raken. “De kans was groot dat ik als verrader zou worden gezien, dat ik van de afdeling gestuurd zou worden. Maar mijn zus zei: laten we het doen voor de nabestaanden. Toen dacht ik: ok, dan doe ik het.” E. wijst ook op alle details die hij kent over B. Die zouden bewijzen dat hij niet zomaar wat verzonnen heeft. “Die details komen rechtstreeks van de dader.”

Als E. wordt gevraagd hoe hij zichzelf omschrijft, reageert hij direct. “Zal ik maar met de deur in huis vallen? Er gaat een verhaal dat ik een leugenaar ben. Ik kan meteen vertellen hoe dat in mijn dossier is gekomen.” E. zegt dat hij ooit een reclasseringsambtenaar vertelde dat hij wilde liegen over een uitkering waar hij zich voor schaamde, waarop dit beeld is ontstaan. “Maar ik vertel geen indianenverhalen ofzo, ik vind het heel raar dat dat beeld is ontstaan.”

Dna

Achter de schermen is ook Sander V., de moordenaar van Milly Boele gehoord. Hij zat bij E. en B. op de afdeling en heeft verteld over hun onderlinge relatie. B. ontkent hartgrondig dat hij E. vertelde over de verdwijning en dood van Nicky Verstappen; wel erkent hij dat de twee contact hadden.

Wat E. niet helpt is dat hij tijdens zijn eigen rechtszaak - hij bracht de 16-jarige Humeyra om - door deskundigen werd omschreven als onder meer ‘leugenachtig en manipulatief'. In de zaal van het gerechtshof in Den Bosch zit ook weer de familie Verstappen, niet langer bijgestaan door de omgebrachte Peter R. de Vries, maar wel door zijn zoon Royce. Maandag 18 oktober staat een eerste zitting in die zaak op het programma. Nicky Verstappen verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide en werd uiteindelijk in de buurt dood aangetroffen. Pas vele jaren later kon een dna-match met B. worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden