Plus

Mondkapjes, vaccins en tests kosten Nederland miljarden euro’s

De rekening voor de coronabestrijding loopt nu al in de miljarden. Nederland gaf de afgelopen maanden bijna 1,5 miljard euro uit aan mondkapjes en andere hulpmiddelen. Voor coronavaccins is 700 miljoen euro vrijgemaakt, voor tests 300 miljoen.

Minister Martin van Rijn voor Medische Zorg tijdens een presentatie in een distributiecentrum van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).  Beeld ANP
Minister Martin van Rijn voor Medische Zorg tijdens een presentatie in een distributiecentrum van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).Beeld ANP

Vanaf halverwege maart heeft het kabinet alles op alles gezet om onze zorg te voorzien van voldoende beschermende middelen en beademingsapparatuur. Ook is Nederland sinds enkele weken actief op jacht naar vaccins. Voor het eerst geeft het kabinet nu inzicht in de kosten onder aan de streep. Die lopen op tot enkele miljarden. Vooralsnog was er 88 miljard euro beschikbaar voor de zorg.

De rekening voor beschermingsmateriaal en beademingsapparatuur bedraagt bijna 1,5 miljard euro (zie tabel hieronder). Zo verwacht de overheid 930 miljoen euro uit te geven aan ongeveer 1,4 miljard mondmaskers, 30 miljoen euro aan 500 miljoen handschoenen, 300 miljoen euro aan 80 miljoen isolatiejassen en 10 miljoen euro aan miljoenen beschermingsbrillen en halterschorten.

De ongeveer 4000 beademingsapparaten die zijn aangekocht kosten 150 miljoen euro, maar zijn deels nog onderweg. Er waren er aanvankelijk 6000 besteld voor 250 miljoen euro, maar die bleken niet allemaal nodig. Daarom is een aantal orders geannuleerd.

Een overzicht van de kosten voor beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur (artikel gaat verder onder de tabel):

Een overzicht van de kosten voor medische hulpmiddelen. De kosten van beademingsapparatuur zijn inmiddels opgelopen van 90 naar 150 miljoen euro. Beeld Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Een overzicht van de kosten voor medische hulpmiddelen. De kosten van beademingsapparatuur zijn inmiddels opgelopen van 90 naar 150 miljoen euro.Beeld Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De overheid heeft de laatste maanden ook zo’n 180 miljoen euro verdiend, aan de verkoop van medische beschermingsmiddelen aan zorgaanbieders.

Vaccins: 700 miljoen

Het kabinet zet liefst 700 miljoen euro opzij om alle Nederlanders zo snel mogelijk aan een coronavaccin te helpen. Nederland kocht samen met Duitsland, Frankrijk en Italië al 300 miljoen vaccins in van de Brits-Zweedse farmaceut Astra Zeneca. De precieze kosten daarvan zijn niet bekend. Of 700 miljoen euro genoeg is, hangt volgens het kabinet af van de vraag of en wanneer een van de kandidaat-vaccins succesvol zal zijn.

Fors oplopen

De bedragen zijn afkomstig uit een tussentijdse wijziging van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die naar de Tweede Kamer is gegaan. Of het bij deze grote sommen geld blijft, is volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ‘op het moment van schrijven onduidelijk’.

Maar het lijkt duidelijk dat de rekening nog fors verder zal oplopen. De kosten van het testen van Nederlanders op het coronavirus zijn bijvoorbeeld tot eind september ingeschat op 300 miljoen euro. De verwachting is dat corona dan het land nog niet uit zal zijn - veel experts verwachten zelfs een opleving in het najaar. De Jonge schrijft dat die opleving ‘op voorhand niet te voorspellen of uit te sluiten’ valt.

Het kabinet houdt daarom rekening met het scenario dat de huidige capaciteit van 30.000 tests per dag opgehoogd moet worden naar 70.000 aan het eind van het jaar. Mochten al die tests dan nodig zijn, dan zijn de geschatte extra kosten per maand ruim 136 miljoen euro, leert een snelle rekensom. Overigens worden er op dit moment dagelijks veel minder tests afgenomen dan de mogelijke 30.000, wat weer gunstig is voor de begroting.

Beschermingsmiddelen

Of de bijna 1,5 miljard euro die uitgetrokken is voor beschermingsmiddelen voldoende zal zijn, is ook niet duidelijk. Het ministerie meldt dat een groot deel van de aangekochte maskers, jassen, brillen en handschoenen nog onderweg is, of hier nog in productie is. Maar of de voorraad groot genoeg is voor de rest van het jaar, wordt er niet bij verteld.

Zo is ook nog niet bekend wat de kostenpost is van alle mondkapjes die niet aan de kwaliteitseisen bleken te voldoen. In mei meldde het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat 11 procent van de maskers niet in orde waren. Dat zou op 1,4 miljard aangekochte mondkapjes dus betekenen dat er ruim 150 miljoen niet deugen. Het LCH stuurt volledig afgekeurde mondkapjes terug naar de leveranciers, en probeert gemaakte kosten op hen te verhalen.

“Voor de gedeeltelijk afgekeurde maskers wordt gekeken of deze nog op andere plekken in de zorg bruikbaar zijn,” zegt een woordvoerder van het ministerie. “Dit is afhankelijk van het type gebruik. Momenteel wordt onderzocht of en zo ja waar de afgekeurde maskers elders kunnen worden gebruikt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden