Mondkapjes en anderhalve meter blijven verplicht op middelbare scholen

De coronaregels die nu gelden op middelbare scholen, zoals de 1,5 meter afstand tussen leerlingen en leraren en de mondkapjesplicht in gangen en kantines, blijven voorlopig van kracht. Dat bevestigen ingewijden. Het kabinet zou medio september opnieuw kijken naar wat er mogelijk is.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Naast de verplichte mondkapjes en afstandsregels, blijven middelbare scholen gebruik maken van zelftesten. Die kunnen onderwijsinstellingen preventief inzetten om besmettingen bij leerlingen en leraren zo snel mogelijk te signaleren. Daardoor kan fysiek onderwijs zoveel mogelijk doorgaan.

Het kabinet hoopt dat met het vaccineren van tieners de scholen veilig open kunnen blijven. Het RIVM meldde eerder dat de vaccinatiegraad onder tieners geboren in de jaren 2004 tot en met 2009 stijgt, maar dat die nog wel achterblijft op de rest van de bevolking. Zondag had 43 procent van hen een eerste vaccinatie gehad. Nog niet iedereen geboren in 2009 heeft een prik kunnen inplannen, omdat sommigen van hen nog 12 moeten worden dit jaar. Onder de 18- tot en met 25-jarigen heeft 64 procent een eerste vaccinatie gehad.

Om 19.00 uur zullen demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge in een persconferentie toelichting geven over de coronamaatregelen voor na de zomermaanden.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) heeft er begrip voor dat de coronaregels op middelbare scholen voorlopig gehandhaafd blijven. “Het is verstandig voorzichtig te zijn, want we willen natuurlijk niet dat de besmettingen weer oplopen,” zegt LAKS-voorzitter Iben Maas. “Hopelijk zijn er binnenkort wel versoepelingen mogelijk voor middelbare scholieren.”

Hoger onderwijs

Donderdag werd al bekendgemaakt dat in het hoger onderwijs wél versoepelingen zullen gelden: daar worden zowel de mondkapjesplicht als de anderhalvemeterregel afgeschaft. Dat betekent dat alle studenten weer zo veel mogelijk op locatie les kunnen krijgen. Wel zullen waarschijnlijk andere beperkingen gelden, zoals een maximum aantal studenten per collegezaal en richtlijnen voor ventilatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden