PlusNieuws

Mona Keijzer wilde al eerder van coronaportefeuille af

De ontslagen CDA-staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken had eerder moeite met het coronabeleid. Ze wilde de coronaportefeuille zelfs overdragen aan Stef Blok.

Peter Winterman en Jan Hoedeman
Mona Keijzer. Beeld ANP
Mona Keijzer.Beeld ANP

Bronnen rond de coalitie bevestigen Keijzers plan om het coronabeleid uit haar portefeuille over te doen aan de minister. Uiteindelijk verdween de hele economieportefeuille uit haar handen.

Keijzer was al bezig met de overdracht in de week van het Afghanistandebat over de mislukte evacuaties uit Kaboel. De perikelen rond de aftredende bewindslieden Sigrid Kaag op donderdag en Ank Bijleveld een dag later stonden het momentum in de weg. Daarna kwamen Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen.

Met het afstaan van de portefeuille zou Keijzer verlost zijn van wat haar steeds meer beknelde. Ze vindt dat Nederland een te strikt virusbeleid voert en te weinig ruimte laat voor ondernemers en individuen. Maar de voorgenomen portefeuilledeal werd doorkruist door haar interview aan De Telegraaf, waarin ze meldde dat het coronapasbeleid niet uit te leggen was. Keijzer vond dat ze ondanks haar uitspraken wel kon blijven functioneren als staatssecretaris.

De patstelling werd doorbroken na een overleg van Rutte met zijn vicepremiers. Dat leverde Keijzer zaterdag een direct ontslag op. Zo belandde niet alleen het coronadeel van haar portefeuille bij Stef Blok, maar de rest ook.

Verschrikkelijk

Demissionair premier Mark Rutte noemde gistermiddag in het vragenuurtje van de Tweede Kamer het ontslag van de oud-staatssecretaris ‘echt verschrikkelijk’. “We hebben er een nachtje over geslapen, maar haar uitspraken waren dermate ernstig dat ze niet konden worden geschaard onder ‘accentverschillen’ binnen het kabinet. Het hoeft niet allemaal koekoek éénzang te zijn, maar dit ging veel te ver.”

Een groot bezwaar van Rutte was dat Keijzer haar kritiek gaf op de dag dat het coronatoegangsbewijs op grote schaal werd ingevoerd. Volgens de premier is ‘er ruimte voor kleurschakeringen’ bij bewindspersonen. “Maar de uitspraken van Keijzer gingen niet over toekomstig beleid, ze gingen over huidig beleid. Ze gaf haar visie op het beleid op een manier die ondermijnend is. Dat heeft bij mij tot de conclusie geleid dat het niet mogelijk was om met haar in het kabinet door te gaan.”

SGP-leider Kees van der Staaij vroeg zich tijdens het vragenuurtje af waarom Keijzer ‘met zo veel spierballenvertoon’ aan de kant moest worden gezet. “Waarom kon het niet op een rustiger moment in de ministerraad?” Volgens Rutte heeft hij geen regels overtreden door Keijzer per direct te ontslaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden