PlusInterview

Mona Keijzer: ‘Ik trek ook kiezers buiten het CDA’

Mona Keijzer gaat maandagavond in debat met Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt, die net als zij lijsttrekker willen worden van het CDA. Ze ligt in de peilingen op fikse achterstand.

Jan Hoedeman
Mona Keijzer: ‘Ik moet mezelf kunnen blijven aankijken.’ Beeld Pim Ras Fotografie
Mona Keijzer: ‘Ik moet mezelf kunnen blijven aankijken.’Beeld Pim Ras Fotografie

Waarom moeten de CDA-leden op u stemmen en niet op Pieter Omtzigt of Hugo de Jonge?

“Ik heb in 2017 laten zien dat ook niet-CDA’ers op mij stemmen. Ik kreeg veel voorkeurs­stemmen, 165.000. Dat is nooit vertoond in de geschiedenis van onze partij met alle hotshots die op 2 hebben gestaan. Dat is de platte politieke afweging. Daarnaast is het zo dat ik wil verbinden. Ik vind dat er te veel wordt gepolariseerd op de flanken.”

Is het uw tragiek dat ze dit buiten de partij wel zien, maar daarbinnen niet?

“We gaan dat donderdag zien, als de uitslag komt.”

In de peiling van EenVandaag stond u afgelopen week op 15 procent, De Jonge op 47 procent en Omtzigt op 34 procent. Hebt u overwogen het bijltje erbij neer te gooien toen u zag hoe u ervoor stond?

“Hahaha, geen moment! Kom op, ik ben een doorzetter, anders was ik hier nooit gekomen.”

Bij de versoepelingen van 1 juli juichte u in de ministerraad toen de kermissen weer opengingen. Wat vinden ze daarvan?

“Ze kennen me. Ze weten dat ik van mijn hart geen moordkuil maak. What you see is what you get. Als er iets opengaat, ben ik oprecht blij voor ondernemers. Nu zetten de gemeenten zich schrap. Maar dan denk ik: misschien kan de kermis niet worden gehouden waar het altijd kon, maar wel op een andere plek.”

De middenklasse heeft de vorige economische crisis betaald. Moet ze zich weer schrap zetten?

“De middenklasse, dat zijn de meeste mensen in Nederland, gewone gezinnen van welke samenstelling dan ook. Daar moeten we zuinig op zijn. Zal er een barre tijd aankomen? Zeer zeker. We gaan het niet doen zoals het de vorige keer is gegaan, door in moordend tempo bezuinigingen door te voeren. We nemem er de tijd voor, maar we moeten er ook op letten dat we geld kunnen blijven verdienen. De schuld gaan we rustig afbouwen, dat is evident.”

Als het CDA niet de grootste partij wordt en, u moet met de VVD regeren… Hoe is uw relatie met premier Mark Rutte?

“Goed. We zijn een beetje hetzelfde: no-­nonsense en praktisch. Wij zijn ook de twee die het meest lopend kilometers afleggen in Den Haag. Hij fietst misschien meer, omdat hij er woont. Prima. We zeggen allebei wat we van dingen vinden. Waarom vraag u dat?”

Hebt u geduld met elkaar?

“Ehm, ik wel.”

Hij niet met u?

“Ik kan redelijk omgaan met ongeduldige mannen. Gewoon blijven ademen, zoals bij alles.”

Beschouwt u de PVV en Forum voor Democratie als mogelijke coalitiepartners?

“De PVV hebben we al geprobeerd in 2010. Daarover hebben we eerder gezegd: dat doen we niet meer. Forum voor Democratie is in die zin nieuw. Het is niet verstandig om ze van tevoren uit te sluiten. Ook Hugo heeft met Leefbaar samengewerkt, in Rotterdam. Dus ik snap niet zo goed dat hij nu Forum uitsluit. Dan zeg je tegen de linkse partijen: alsjeblieft, hier ben ik, waar moet ik gaan zitten? Dat vind ik niet slim.”

Dient Forum dan als dreigmiddel voor links?

“Nee hoor. Nee. Ik heb vanaf 1993, toen ik de politiek inging, altijd vastgehouden aan twee dingen. Ik moet eens in de maand terugkijken op leuke momenten. En ik moet mezelf kunnen blijven aankijken.”

Kan het volgende kabinet zich permitteren in een economische crisis in zee te gaan met Forum, dat zich niet heeft bewezen als stabiele partij?

“Nou heeft u een relevant punt. Dat maakt dit ook zo moeilijk. We zijn voor onze welvaart afhankelijk van het buitenland. Daarom is regeringsdeelname van FvD moeilijk. Zij pleiten voor een nexit. We moeten niet door de vorm van de regering internationaal in problemen komen. Dat is echt een punt van aandacht. Dat geeft ook maar weer eens aan hoe verschrikkelijk het is hoe Baudet zich geregeld positioneert. Dat staat mijlenver van me af.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden