Plus

Mojo en Ticketmaster gaan strijd aan met TicketSwap

Nederland staat aan de vooravond van een heuse revolutie in de evenementenbranche. Ticketverkopers Eventim en Ticketmaster komen dit najaar met een eigen platform waar concertgangers geverifieerd kaarten kunnen doorverkopen.

Sebastiaan Quekel
 De kaartjes voor het optreden van Adele waren razendsnel uitverkocht. De verkochte kaartjes werden vervolgens voor veel geld doorverkocht. Beeld AP
De kaartjes voor het optreden van Adele waren razendsnel uitverkocht. De verkochte kaartjes werden vervolgens voor veel geld doorverkocht.Beeld AP

Daarmee gaan ze regelrecht de strijd aan met TicketSwap, nu nog de belangrijkste speler op het gebied van tweedehandsverkoop van concertkaarten. Ze claimen dat TicketSwap ‘verre van waterdicht’ is.

Het is een kwestie die de Tweede Kamer al jaren hoofdbrekens kost: oplichting in ticketland. Een wetsvoorstel om paal en perk te stellen aan woekerprijzen liep jaren geleden al op niets uit, tot teleurstelling van velen. Momenteel is er wel een eenvoudige manier om alsnog aan een kaartje voor een uitverkocht concert te komen: via TicketSwap.

Iedereen die een concertkaartje over heeft, kan dit via TicketSwap online verkopen. Door openbare registratie én de koppeling met Facebook weten koper en verkoper precies met wie ze zakendoen, gesteund door extra beoordelingsmogelijkheden en controles vanuit TicketSwap. “Het geheim achter ons succes is dat er geen vergelijkbaar platform is,” zei directeur Hans Ober eerder hierover.

Verleden tijd

Dat is binnenkort dus verleden tijd. Dit najaar komt Ticketmaster met een eigen platform dat volledig waterdicht moet zijn. “Je kan hier geverifieerd je kaarten doorverkopen zonder dat er winst gemaakt mag worden. Je komt ook zeker te weten binnen,” belooft concertorganisator Mojo, die via Ticketmaster haar concertkaarten verkoopt. Volgens Mojo is een platform als TicketSwap niet waterdicht omdat ‘alleen de officiële ticketpartijen kaarten op geldigheid kunnen controleren’.

“En zelfs dat is niet voldoende,” meldt een woordvoerder. “Ook de tweede stap moet gezet worden: de oorspronkelijke barcode van het kaartje moet ongeldig gemaakt worden en er moet een nieuwe barcode uitgedraaid worden. Anders kan nog steeds iemand een kaartje meerdere keren verkopen, aangezien pas bij de deur de eerste barcode toegang heeft.”

Bij Metallica konden enkele TicketSwap-kopers niet naar binnen vanwege een ongeldig kaartje Beeld ANP
Bij Metallica konden enkele TicketSwap-kopers niet naar binnen vanwege een ongeldig kaartjeBeeld ANP

‘Ze lopen een risico’

Het is volgens Mojo ‘enorm belangrijk’ dat concertgangers zich realiseren dat je opgelicht kan worden als je op zoek bent naar tickets buiten de officiële verkoopadressen. “Gisteren hebben we weer mensen aan de deur moeten weigeren bij het concert van Metallica die hun kaarten via TicketSwap hadden gekocht.”

Het merendeel van de bezoekers die bij de deur geweigerd worden met valse kaarten of kaarten die al een keer doorverkocht zijn, neemt niet eens de moeite om zich te melden. “Maar van de mensen die dat wel doen, heeft in het afgelopen halfjaar ruim een derde zijn kaarten via TicketSwap gekocht,” stelt Mojo. “Het enige advies dat je bezoekers kan geven, is dat mensen hun kaarten bij officiële voorverkoopadressen moeten kopen en als ze dat niet doen, ze zich moeten realiseren dat ze een risico lopen. Want dat doen ze.”

Al eerder gescand

Eventim, primair ticketverkoper van onder andere het festival Best Kept Secret, is van mening dat TicketSwap ‘allerminst’ een betrouwbaar platform is om tickets te kopen. “Het is waar dat TicketSwap het makkelijker en ogenschijnlijk veiliger maakt om een tweedehandskaartje te bemachtigen, echter oplichters maken daarom ook graag gebruik van de dienst. De TicketSwap-verificatie van de verkoper gaat door middel van Facebook en is daarmee verre van waterdicht. Een nep Facebookprofiel is makkelijk aan te maken.” Overigens kun je tegenwoordig ook zonder Facebook een account aanmaken op TicketSwap.

Volgens Eventim komt het ‘met enige regelmaat’ voor dat festivalbezoekers van bijvoorbeeld Best Kept Secret niet binnen kunnen komen, omdat hun TicketSwap-tickets al eerder gescand blijken te zijn. Om dit een halt toe te roepen, zal Eventim ‘in de nabije toekomst’ zelf ook een dienst introduceren waar concertgangers ‘gecontroleerd en geverifieerd hun kaarten kunnen doorverkopen en kopen’.

Vergoeding

De door te verkopen tickets worden bij Ticketmaster en Eventim ongeldig gemaakt en bij aankoop wordt een ticket met nieuwe barcode uitgegeven. “Dat is de enige manier om een dergelijke transactie waterdicht te maken,” meldt Ticketmaster. “Er zal wel een vergoeding gevraagd worden voor het annuleren van een ticket en het uitdraaien van een nieuwe barcode, maar dat zal geen hoog bedrag zijn.”

Eventim vindt ten slotte dat de doorverkoop moet worden gefaciliteerd door de bron waar de concertganger zijn of haar kaarten heeft gekocht, onder regie van de organisator. “Wij en de organisatoren zitten niet te wachten op een externe monopolist op de markt van tweedehandsverkoop van concertkaarten.”

‘Ze roepen het al jaren’

TicketSwap, inmiddels actief in ruim veertig landen en met miljoenen tevreden gebruikers, haalt de schouders op. “Deze partijen zouden al jaren geleden met een oplossing komen om het helemaal veilig te maken, maar het is er nog steeds niet. Ze verwijzen naar een toekomstige oplossing waar niemand nu nog iets aan heeft,” zegt oprichter Hans Ober.

Zijn bedrijf staat in zijn ogen voor ‘veilige wederverkoop’ en werkt in het kader van veiligheid samen met tientallen grote ticketbedrijven, waaronder Paylogic. “Hierdoor kunnen wij voor een groot deel van alle verkopen de verkochte tickets annuleren en nieuwe uitgeven voor de nieuwe kopers, die ook op hun naam komen te staan. Dit is dus net zo veilig als nieuwe verkoop.”

Samenwerken

Voor het kopen van betrouwbare kaarten raadt TicketSwap overigens nog steeds de officiële kaartverkoop aan, zelfs als de verkoop via niet-partners gaat. “Sterker nog, heel veel partners integreren hun primaire ticketshop op TicketSwap of wij verwijzen ernaar. Maar ook voor mensen die voor niet-uitverkochte events hun tickets willen verkopen, kunnen dat alsnog bij ons doen. Ook deze tickets moeten verkocht worden.”

Met Ticketmaster en Eventim zou TicketSwap graag willen samenwerken. “Maar helaas, ondanks meerdere pogingen willen ze niet samen met ons de strijd tegen fraude aangaan,” verzucht eigenaar Hans Ober. “Wij zouden graag met alle partijen de handen ineenslaan om fraude én tickethandel de kop in te drukken, maar daar zien deze partijen niets in.”

Concertgangers die met een TicketSwap-ticket niet binnen kunnen komen, krijgen in alle gevallen gewoon hun geld terug via TicketSwap, benadrukt Ober.

Verleden met doorverkoopsites

Ticketmaster heeft overigens al een verleden met doorverkoopsites, schreef NRC. In augustus vorig jaar besloot men de stekker te trekken uit Seatwave, een omstreden platform waar tickets voor woekerprijzen werden aangeboden. “We hebben geluisterd en we horen jullie. Secundaire sites zijn niet goed genoeg meer en jullie zijn het zat dat anderen tickets opkopen zodat ze die met winst kunnen doorverkopen,” liet Ticketmaster toen weten.

De Autoriteit Consument en Markt had drie jaar geleden onderzoek gedaan naar de verkoop via sites als Seatwave. Aanleiding was de doorverkoop van kaartjes voor een concert van Adele. Dat optreden was razendsnel uitverkocht. De verkochte kaartjes werden vervolgens voor veel geld doorverkocht.

Dat onderzoek stopte na een paar maanden, omdat er geen bewijs was dat de hoge ticketprijzen niet door de beugel konden. Als er weinig kaartjes beschikbaar zijn, terwijl veel mensen een kaartje willen hebben, is het logisch dat de prijzen worden opgedreven, constateerde de autoriteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden