Mogelijk stoffelijke resten piloot gevonden bij vliegtuigberging

Bij de berging van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog zijn stoffelijke resten gevonden. Het gaat waarschijnlijk om de vermiste Britse piloot William Hurrell. Het is de eerste keer dat er tijdens het Nationaal Bergingsprogramma menselijke resten worden geborgen.

Hanneke Keultjes
William Robert Stephen Hurrell. De Engelse piloot kwam om toen zijn vliegtuig in 1944 neerstortte in Eefde. Beeld Historische Vereniging De Elf Marken
William Robert Stephen Hurrell. De Engelse piloot kwam om toen zijn vliegtuig in 1944 neerstortte in Eefde.Beeld Historische Vereniging De Elf Marken

Het toestel van Flight Sergeant Hurrell, een Hawker Typhoon MN582, maakte een gewapende verkenningsvlucht toen het op 26 september 1944 neerstortte tussen Eefde en Gorssel (Gelderland). Volgens de officiële informatie werd het toestel neergeschoten door een Messerschmitt 109. Het toestelnummer dat nu op het geborgen toestel is gevonden, komt overeen met dat van de vermiste piloot, meldt de gemeente Lochem.

Vermiste piloot

De stoffelijke resten zijn door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) naar hun laboratorium in Soesterberg gebracht. Daar moet duidelijk worden of de menselijke resten echt zijn van de vermiste piloot. Volgens de gemeente Lochem kan dat ‘enige tijd duren’.

De burgemeester van Lochem, Sebastiaan van ’t Erve, heeft de nabestaanden van Hurrell, die in Australië wonen, op de hoogte gebracht van de vondst van het toestel en de resten. Op uitnodiging van de gemeente komen zij naar Nederland om de locatie waar het toestel crashte te bezoeken. Ook wonen ze op 20 november een herdenkingsdienst bij. “Ik heb goede hoop dat we William Hurrell uiteindelijk zijn laatste, eervolle rustplaats kunnen geven,” aldus Van ‘t Erve.

Honderden granaten

Bij het toestel werden honderden granaten van de boordkanonnen gevonden en de acht raketten die het vliegtuig meedroeg. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie zal de munitie ruimen.

Het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken werd in 2018 op initiatief van regeringspartijen ChristenUnie, CDA en VVD opgezet. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken steekt de komende jaren 15 miljoen euro in het opgraven van tientallen wrakken waar mogelijk nog menselijke resten geborgen kunnen worden. Bij de eerste berging, in het Limburgse Echt, werden tot verdriet van nabestaanden geen stoffelijke resten aangetroffen. Bij die crash raakten vier Britse militairen vermist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden