PlusNieuws

Moeizame zoektocht naar coronamedicijn: ‘Bij mensen uit risicogroepen weinig effect’

Tienduizenden Nederlanders die corona hebben gehad, leverden bloedplasma voor onderzoek naar een medicijn tegen covid. Maar de resultaten van dat onderzoek stellen tot nu toe teleur.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Lag de nadruk aan het begin van de coronapandemie op medicijnen om ernstig zieken te genezen, later verschoof de aandacht naar vaccins ter preventie van besmetting. Toch ligt het onderzoek naar een medicijn niet stil, ook niet in Nederland.

Al snel na het begin van de pandemie begon onderzoek met als uitgangspunt dat antilichamen in het bloedplasma van genezen coronapatiënten grote groepen kwetsbare mensen zou kunnen beschermen. Enkele tienduizenden Nederlanders die corona hebben gehad, doneerden met het oog daarop bloed.

De resultaten van de onderzoeken die daarmee tot dusverre zijn verricht zijn echter teleurstellend, zegt Hans Zaaijer, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij bloedbank Sanquin. “Bij mensen uit de risicogroepen zie je weinig effect.”

Geconcentreerde ampullen

Vorig jaar was er ook al een tussentijdse negatieve evaluatie in Rotterdam, die uitwees dat covidpatiënten die plasma met antistoffen kregen daar maar weinig baat bij hadden. Maar dat betrof zeer zieke patiënten, die vaak aan de beademing lagen en waarbij Covid-19 in een vergevorderd stadium was. Zij hadden uit zichzelf al heel veel antistoffen in hun lichaam, waardoor het toevoegen van plasma weinig effect had. Onderzoek naar het effect van nog vroegere toediening loopt nog, maar ook bij minder zieke patiënten zijn de resultaten weinig hoopgevend.

Toch heeft Zaaijer de moed nog niet opgegeven. Dankzij de plasmadonaties zijn zo’n achtduizend geconcentreerde ampullen vervaardigd, waarmee ook patiënten kunnen worden bediend die chronische Covid-19 hebben, die geen antistoffen kunnen maken en bij wie coronavaccinaties daarom niet werken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om kankerpatiënten, mensen met reumatische aandoeningen en ontvangers van donororganen.

“Vanuit ziekenhuizen krijgt Sanquin zo’n vijf keer per week verzoeken om zo’n antilichaamampul te leveren,” zegt Zaaijer. “De onderzoeken naar de effecten zijn nog niet afgerond, maar mijn eerste voorzichtige indruk is positief. Regelmatig krijg ik te horen dat mensen na toediening eindelijk van hun Covid-19 verlost raken en het ziekenhuis kunnen verlaten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden