Nieuws

Moederbedrijf Facebook staakt plan voor datacenter Zeewolde

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zet definitief een streep door de plannen voor een datacenter in Zeewolde. Tegen de komst van het datacenter was al langer veel verweer en het Rijk bepaalde onlangs de grond nog niet beschikbaar te willen stellen.

Het Parool
De locatie in Zeewolde waar Meta een datacenter wilde bouwen. Beeld ANP /  ANP
De locatie in Zeewolde waar Meta een datacenter wilde bouwen.Beeld ANP / ANP

“Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is,” zegt het Amerikaanse concern nu. “We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten.”

Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad van Zeewolde nog in met de komst van het datacentrum. De komst van Meta was echter omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan. Ook onder de inwoners van Zeewolde, die tijdens de verkiezingen tegenstanders aan een meerderheid in de gemeenteraad hielpen.

Eerder besloot het kabinet tot een tijdelijke stop op nieuwe datacentra. Minister Hugo de Jonge zei dat ze ‘veel ruimte in beslag nemen en onevenredig veel duurzame energie verbruiken’. Het moratorium zou niet gelden voor het datacentrum van Meta bij Zeewolde, maar dat komt er nu dus toch niet. Het project in de polder in Flevoland oogstte veel kritiek. Zo zou het onder meer evenveel energie gebruiken als 460.000 huishoudens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden