Modeketen Witteveen opnieuw in de problemen

De Amsterdamse modeketen Witteveen verkeert opnieuw in de problemen. Twee jaar na een faillissement heeft de - sindsdien afgeslankte winkelketen - zelf uitstel van betaling aangevraagd.

Modeketen Witteveen ging twee jaar geleden ook al failliet. Beeld ANP

Witteveen heeft nog dertig vestigingen en ging twee jaar geleden ook al failliet. Op dat moment had de keten nog bijna honderd winkels, waarvan negen in Groot-Amsterdam. die zijn sindsdien gesloten.

De keten wordt meegesleept in een faillissementsoorlog waarbij eerder moederbedrijf Victory & Dreams (Vidrea) en zusterketen Miller & Monroe klaterend omvielen en een schuld van 43 miljoen euro achterlieten. Miller & Monroe, voorheen Charles Vögele, had 73 vestigingen die in augustus zijn gesloten. De 550 werknemers werden daarbij ontslagen.

‘Onjuiste verhalen’

De curatoren van Vidrea willen Witteveen al veel langer failliet laten verklaren omdat de keten nog acht miljoen euro schuldig zou zijn aan het moederbedrijf. Maar faillissement wordt volgens hen telkens voorkomen door ‘onjuiste’ verhalen van eigenaar Lex Hes. De curatoren van Vidrea zijn van mening dat de grootaandeelhouder van het bedrijf geprobeerd heeft het faillissement te ‘verstoren’ en de boedel daarmee te benadelen. Die spreekt dat tegen.

De curatoren voeren verschillende juridische procedures tegen de oud-eigenaar en hebben een doorstartplan van Hes afgewezen. Die eiste eerder bij de rechter hun ontslag omdat ze ten onrechte voor 1,9 miljoen een deel van de voorraad te gelde hadden gemaakt om schuldeisers uit te betalen. De rechter wees die lezing van de hand. Ook waren de curatoren niet verplicht in te gaan op Hes’ doorstartplan..

‘Ondanks meerdere verzoeken van Witteveen om de hoogte van de vorderingen te laten bepalen door een onafhankelijke accountant hebben de curatoren dit geweigerd,’ aldus een verklaring van de modeketen. ‘Hierdoor is Witteveen maandenlang niet in staat geweest op een normale wijze haar winkels te exploiteren en heeft zij grote verliezen geleden.’

Tegenover de miljoenenschuld staat vooralsnog maar 243.000 euro aan bezittingen. Dat is waarschijnlijk niet eens genoeg om Belastingdienst en UWV schadeloos te stellen, laat staan de 450 andere schuldeisers.

In surseance wil het bedrijf met een bewindvoerder proberen alsnog financiering los te krijgen. De winkels blijven vooralsnog open. Witteveen telt 170 werknemers.

Vorig jaar al ging Vidreaketen Men at Work over de kop. De Duitse tak van het bedrijf werd in maart van dit jaar failliet verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden