‘Misstanden jarenlang genegeerd door top Belastingdienst’

De Belastingdienst heeft jarenlang interne meldingen van misstanden bij de behandeling van burgers genegeerd.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat melden Trouw en RTL Nieuws. Tot op het hoogste ambtelijk niveau werd volgens deze media geen gehoor gegeven aan een medewerker die aankaartte dat er in strijd met de wet werd gehandeld en rechten van burgers werden geschonden. De klokkenluider, Pierre Niessen, is na een lange loopbaan bij de fiscus inmiddels met pensioen.

De medewerker legt zijn verhaal nu voor aan de Tweede Kamer, hopend dat burgers alsnog hun recht krijgen. Dat doet hij via het overdragen van een brandbrief en een dossier met daarin vooral e-mailverkeer tussen hem, collega's en de hoogste bazen bij de Belastingdienst.

Uit de stukken zou blijken dat de Belastingdienst bij zeker 40.000 mensen ten onrechte geld terugvroeg, hoewel zij volgens de wet recht hadden op uitstel van betaling omdat bijvoorbeeld hun bezwaar nooit behandeld werd.

Fiscus: ‘Klacht klokkenluider wél aangekaart’

De Belastingdienst zegt wel degelijk aan de slag te zijn gegaan met de waarschuwingen van een klokkenluider dat de dienst zich niet aan de wet hield. Niessen zegt dat hij jarenlang tot op het allerhoogste niveau op dovemansoren is gestuit.

De klokkenluider heeft de Tweede Kamer geschreven dat hij jaren geleden al alarm sloeg over een te harde aanpak van ontvangers van toeslagen. De dienst overtrad daarbij de wet, stelt hij. Niessen vond naar eigen zeggen nergens gehoor, ook niet toen hij zich uiteindelijk tot de top van de Belastingdienst richtte.

De Belastingdienst bevestigt dat meerdere malen met Niessen is gesproken. Ook door de directeur die verantwoordelijk was voor de toeslagen. De ‘signalen zijn gedeeld’ met de verantwoordelijke afdelingen. De dienst verwijst verder naar het rapport van de commissie die zich over de misstanden heeft gebogen, dat later deze week wordt verwacht.

Open en eerlijke communicatie

‘Van de ene dag op de andere zijn 40.000 uitstellen van betalingen opgeheven!’ schrijft de klokkenluider aan de Tweede Kamer. De verantwoordelijke afdeling kon hem geen afschrift laten zien dat dit moest gebeuren: ambtenaren werden mondeling geïnstrueerd.

‘Persoonlijk zou ik zelf pas mijn rust kunnen vinden en alles kunnen loslaten als nu eindelijk de bereidheid er is om gedegen aan de weg te gaan timmeren, er open en eerlijk gecommuniceerd wordt, er geen geheime agenda’s zijn,’ eindigt Niessen zijn brief.

De commissie-Donner komt donderdag met adviezen naar aanleiding van onderzoek naar de veelbesproken kinderopvangtoeslag-affaire. De commissie zal ook aangeven hoe de gedupeerde ouders mogelijk gecompenseerd kunnen worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden