Ministers overwegen stappen tegen Pepijn van Houwelingen (FVD) om nazitweet

De ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) beraden zich op stappen tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen omdat die op Twitter een gefotoshopte afbeelding van hen heeft geplaatst met een nazivlag. Zij noemen de associatie met het nazi-regime ‘stuitend’.

Het Parool
Thierry Baudet (FvD), Pepijn van Houwelingen (FVD) en Freek Jansen (FVD) in de Tweede Kamer. Beeld ANP /  ANP
Thierry Baudet (FvD), Pepijn van Houwelingen (FVD) en Freek Jansen (FVD) in de Tweede Kamer.Beeld ANP / ANP

‘Het is een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici. Daarom beraden wij ons op verdere stappen,’ schrijft Kuipers op Twitter over de foto. Van Gennip heeft hetzelfde bericht gelijktijdig getweet.

De bewuste tweet van Van Houwelingen is al verwijderd. Het was een bewerkte afbeelding van minister Kuipers die samen met Van Gennip een vlag hijst. Zij hadden die foto afgelopen week gedeeld omdat op de vlag de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties staan. In zijn tweet zette Van Houwelingen daarnaast een foto waarin dat doek is vervangen door een nazivlag. ‘De façade en de werkelijkheid,’ was de begeleidende tekst.

Indienen van klacht

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte noemde de fotoshop al ‘wanstaltig’ en zei zondag een klacht in te dienen bij de Tweede Kamer voor het schenden van gedragsregels. ‘Nota bene net nu het Joods Nieuwjaar wordt gevierd,’ schreef Paternotte in een reactie. Volgens hem staat in de regels dat een Kamerlid geen gedrag mag vertonen dat het gezag of de waardigheid van de Kamer ernstig schaadt. Paternotte vindt dat Van Houwelingen hiermee de veiligheid van beide ministers in gevaar brengt. Het gebruik van een nazivlag noemt hij ‘niets minder dan een grove belediging van de diepe pijn van de nabestaanden van de Holocaust’.

De actie van Van Houwelingen mag niet ongestraft blijven, vindt Paternotte. Daarom dient hij een klacht in bij het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer. “We moeten een grens blijven trekken, keer op keer.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden