Ministers door het stof om voetbal tijdens debat

Ministers Fred Grapperhaus en Cora van Nieuwenhuizen hebben begrip voor de ophef die is ontstaan door een foto waarop zij voetbal kijken tijdens een belangrijk debat.

ANP

Justitieminister Grapperhaus heeft zijn excuses aangeboden aan premier Mark Rutte - die toen aan het woord was - voor het feit dat hij ‘op enig moment toch een stukje van Feyenoord’ heeft zitten kijken. Tijdens de volledige Algemene Politieke Beschouwingen over de plannen van het kabinet, moeten alle ministers en staatssecretarissen in het zogenoemde Vak K in de Kamer blijven zitten.

Grapperhaus had naar eigen zeggen ook wel wat afleiding nodig. Hij had twee zware dagen achter de rug na de moord op de advocaat van een veelbesproken kroongetuige. Wel erkent hij zijn fout, en neemt zelfs zijn collega in bescherming: “U moet dat ook de andere minister niet kwalijk nemen, zij werd een beetje door mij aangestoken.”

Die andere minister, Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur, begrijpt ‘dat mensen het wel een beetje gek vinden.’ Van Nieuwenhuizen is groot Feyenoord-fan, en een van haar zoons zat in het stadion tijdens de wedstrijd van de Rotterdamse ploeg tegen Rangers FC in de Europa League.

Dat had ze niet moeten doen, aldus Van Nieuwenhuizen. Ze belooft haar aandacht in de toekomst bij het debat te houden, en benadrukt dat het in dit geval ook alleen om ‘de laatste antwoorden van de premier’ ging.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de bewindsvrouw nog niet op de vingers getikt, maar Van Nieuwenhuizen ‘sluit niet uit dat ze dat alsnog doet. Dat begrijp ik ook wel,’ zegt de minister lachend.

Rutte: ‘Even voetbal kijken was geen probleem’

Mark Rutte heeft er geen probleem mee dat twee van zijn ministers even voetbal keken tijdens de Algemene Beschouwingen. “Je zit daar twee dagen heel erg lang. Het is niet dat ze de hele wedstrijd hebben zitten kijken.”

“Iedereen zit op de telefoon mails bij te werken. Als je dan heel even naar zoiets kijkt als je zelf geen rol hebt, dan heb ik daar helemaal geen probleem mee.”

Minister van Nieuwenhuizen bij haar aankomst op het Binnenhof vanmorgen. Beeld ANP
Minister van Nieuwenhuizen bij haar aankomst op het Binnenhof vanmorgen.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden