Ministerie staakt verzet tegen uitspraak rechter: stukken over mondkapjesdeal blijven toch geheim

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de deal met Sywert van Lienden vrij te geven, meldt de Volkskrant. Toch blijft het departement weigeren openheid van zaken te geven. VWS kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen.

Het Parool
Het ministerie van VWS weigert de stukken over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden vrij te geven. Beeld ANP
Het ministerie van VWS weigert de stukken over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden vrij te geven.Beeld ANP

De rechtbank van Amsterdam droeg het ministerie in januari al op om het WhatsAppverkeer en andere communicatie van exminister Hugo de Jonge en andere kopstukken van VWS over de mondkapjesdeal vrij te geven aan de Volkskrant. De rechter hield bij die uitspraak rekening met het ‘journalistiek belang’ van de zaak.

Het departement verzette zich vervolgens maandenlang tegen die uitspraak. Vlak voor de zitting die donderdag zou plaatsvinden, staakte VWS de juridische procedure opeens. Door het verzet te staken en tegelijkertijd de rechterlijke uitspraak nog steeds te negeren, moet het ministerie de al eerder opgelegde dwangsommen betalen. De teller staat sinds zondag op 15.000 euro, het maximumbedrag

100 euro per dag

Het niet naleven van de rechterlijke uitspraak kost het ministerie 100 euro per dag. De dwangsom is overigens nog niet geïnd door de krant. Er kan wel bij de rechter aangeklopt worden voor weer een nieuwe, hogere dwangsom. Er zijn voor de Volkskrant geen andere manieren meer om het departement te dwingen zich aan de uitspraak van de rechter te houden.

Eerder maakte het ministerie van Financiën WhatsAppberichten over de mondkapjesdeal met Van Lienden en zijn zakenpartners openbaar. De aanhoudende weigering van VWS om de stukken vrij te geven, is daarmee des te opmerkelijker. De krant deed in mei vorig jaar het eerste verzoek bij VWS om de stukken te overleggen. VWS zegt in augustus een besluit te nemen over de vrijgave ervan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden