Ministerie herstelt fout: duizenden prikken dubbel geteld

De nieuwe vaccincijfers van het ministerie van Volksgezondheid, die het resultaat zijn van een nieuwe rekenmethode, kloppen toch niet. Bij nader onderzoek bleek dat duizenden prikken dubbel zijn geteld. Bij de update van het coronadashboard is de fout hersteld, en komt het totaalcijfer op 343.881 prikken.

ANP
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld ANP
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld ANP

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei eerder op maandag dat hij de cijfers verder wilde onderzoeken. Zo zouden de vaccinaantallen in de langdurige zorg wellicht dubbel zijn meegeteld. “Als het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) zegt dat er iets niet klopt, dan zou dat zomaar kunnen,” zei De Jonge. “Ik ken de LNAZ als een degelijke club, dus we gaan het onderzoeken en herstellen mogelijke fouten.”

Toen het ministerie de cijfers daarna nog eens tegen het licht hield, kwam ze er samen met het RIVM achter dat ‘sprake is van een dubbeltelling van 17.550 prikken’. Het gaat om vaccinaties die zijn geleverd aan ziekenhuisapotheken, die hielpen met ‘het logistieke proces’. De prikken zijn uiteindelijk in verpleeghuizen gezet, maar zijn ook bij de ziekenhuizen geteld.

Drie plekken

De vaccinatiecijfers komen van drie plekken: de GGD’s, de ziekenhuizen en de langdurige zorg. De GGD’s rapporteren dagelijks hoeveel mensen ze hebben gevaccineerd, maar de ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg zouden volgens het ministerie achterlopen met hun meldingen. Maar volgens de ziekenhuizen is dat ‘apert onjuist’.

Het gebakkelei over de priktellingen kwam zorgminister Hugo de Jonge op flinke kritiek van de oppositie te staan. De vaccinatiestrategie is veel partijen al een doorn in het oog: Nederland begon als laatste land van Europa met prikken, en moest de plannen aanpassen doordat de levering van vaccins veranderde.

Zorgen in de EU: komt vaccin Janssen op tijd?

De EU maakt zich grote zorgen of het wel op tijd de hoeveelheid bestelde corona­vaccins van farmaciebedrijf Johnson & Johnson (J&J) krijgt als dit vaccin is goed­gekeurd.

De vaccins zijn ontwikkeld en worden geproduceerd in Leiden, maar gebotteld in de VS.

De EU heeft zich verzekerd van 200 miljoen doses van J&J’s vaccin, met een optie op nog eens 200 miljoen. Het vaccin kan in één inenting worden toegediend.

Nadat diplomaten hadden gevraagd of het proces in Europa kon worden uitgevoerd, vertelde een hoge EU-functionaris de ambassadeurs dat het vullen en afwerken van het vaccin in de VS een voorwaarde was van het contract met de producent en dat daarover niet opnieuw kon worden onderhandeld. De ambtenaar legde uit dat J&J transparant was ­geweest over de zaak en dat het bedrijf van plan was op tijd te leve­ren, aldus de noti­tie.

Cruciaal

De discussie komt op een cruciaal moment voor de EU nadat het Europese blok, vanwege het tekort aan vaccins, van medicijnproducenten, had geëist dat ze vooraf toestemming krijgen voor de export van vaccins. De farmaceut belooft dat het zijn leveringsverplichtingen voor het hele jaar 2021 zal nakomen.

Het vaccin dat is ontwikkeld door Janssen is waarschijnlijk het vierde dat wordt toegelaten in de EU. Euro­pees medicijnwaakhond EMA in Amsterdam kijkt al een tijdje mee met de onderzoeken. Dat is de laatste stap voordat het bedrijf een vergunning aanvraagt. Janssen heeft vrijdag de resultaten van die proeven naar buiten gebracht: het vaccin beschermt voor minstens 66 procent, heeft geen ernstige bijwerkingen en voorkomt ziekenhuisopnames en sterf­gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden