Minister Van Nieuwenhuizen ontbindt miljoenencontract ICT

Het kabinet stopt met een ICT-project dat de inhuur van extern personeel eenvoudiger had moeten maken. Uitvoerder Deloitte levert het project maar niet op en het geduld van verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen is op.

ANP
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Beeld ANP
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.Beeld ANP

De invoering van DigiInhuur zou naar schatting ruim 6 miljoen euro gaan kosten. Daarvan is bijna driekwart al uitgegeven. Het is nog onduidelijk hoeveel van die schade Van Nieuwenhuizens ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op Deloitte kan verhalen.

Het bureau dat waakt voor het ontsporen van ICT-projecten van de rijksoverheid waarschuwde de minister vorig jaar al dat DigiInhuur dreigde mis te lopen. Maar Van Nieuwenhuizen gunde Deloitte, dat beloofde eind maart te kunnen opleveren, nog wat tijd. Dat deed ze afgelopen voorjaar meermaals opnieuw, in de vergeefse hoop dat de aannemer alsnog zijn beloften zou waarmaken. Nu is het geduld op en verscheurt de minister het contract.

Deloitte wil niet inhoudelijk reageren op het stopzetten van het project. “Deloitte gaat niet in op cliëntaangelegenheden,” laat een woordvoerster weten. Van Nieuwenhuizen licht de Tweede Kamer na de zomer in “over de vervolgstappen”, schrijft ze aan de Kamer.

DigiInhuur moest eind dit jaar helemaal werken naar behoren, maar dat leek er al niet in te zitten. Eind vorig jaar bleken de kosten van het ICT-project bovendien veel hoger uit te vallen dan gedacht. Daarop perkte de minister de reikwijdte en het budget al in.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden