Nieuws

Minister kondigt extern onderzoek aan naar Sywert-deal

Het kabinet laat de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid maakte met het bedrijf van Sywert van Lienden onderzoeken door ‘een externe, onafhankelijke partij’. Dat kondigt demissionair minister van Medische Zorg Tamara van Ark aan.

Niels Klaassen
Sywert van Lienden, mede-oprichter van Stichting Hulptroepen Alliantie Beeld videostill SHA
Sywert van Lienden, mede-oprichter van Stichting Hulptroepen AlliantieBeeld videostill SHA

Een dezer dagen stuurt Van Ark details over het nieuwe externe onderzoek naar de Tweede Kamer, vertelde ze maandag na afloop van het coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken. “De onderste steen moet boven,” zegt haar woordvoerder. Volgens de minister is het van belang dat ook ‘het overheidshandelen’ rond de megadeal wordt onderzocht.

Na wekenlang uithalen richting de media en zwijgen over de inhoud deed Van Lienden zondag bij Buitenhof alsnog een boekje open. In het kort luidt zijn verklaring: de verkoop van 40 miljoen mondmaskers voor ruim 100 miljoen euro deugt juridisch wel, maar het profijt is moreel-ethisch niet in de haak. Hij hield er een excessief bedrag van 9 miljoen euro aan over terwijl hij zelf steeds suggereerde ‘om niet’ te werken. Dat is ‘onuitlegbaar’, zei hij zondag.

Ontkenning

Saillant waren zijn uitspraken over de politiek adviseur van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge: volgens Van Lienden wist die partijgenoot dat hij winst zou maken. “Ik denk dat ik dat wel heb verteld, dat moet over tafel zijn gegaan.”

De betreffende adviseur wil niet veel kwijt over de kwestie. “Ik verwijs naar antwoorden op de eerdere Kamervragen. Eind maart en begin april is er contact geweest, daarna is hij doorverwezen. In die periode wist hij zelf nog niet dat hij winst ging maken. En daarna hebben we geen contact meer gehad.” Zo ontkent de politiek adviseur dat hij geweten heeft van de miljoenenwinst. Van Lienden merkte zelf pas ‘in mei, juni, juli’ dat hij en zijn compagnons serieus geld zouden verdienen aan de order, vertelde hij in Buitenhof.

Rode loper

D66, PvdA en CU hebben naar aanleiding van recente onthulling opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan Van Ark. De partijen willen meer documenten zien. Ook willen ze weten of de mondkapjes nog wel nodig waren, waarom het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) negatief adviseerde en hoe Van Lienden zo makkelijk binnenkwam bij de top van het ministerie. Met het externe onderzoek hoopt Van Ark op veel van die vragen antwoord naar boven te krijgen. Wanneer het onderzoek afgerond moet zijn, is niet duidelijk.

Ondertussen bekijkt ook het CDA ‘of Van Lienden de partij heeft ingelicht’. Van Lienden stelde in de talkshow dat hij de integriteitscommissie in het najaar op de hoogte had gebracht van zijn miljoenenwinst, maar die partijcommissie ontkent dat. Nu wordt bekeken of, hoe en bij wie de coauteur van het CDA-verkiezingsprogramma de kwestie heeft gemeld.

In het coronadebat donderdag nam de bewindsvrouw een voorschot op de verklaring waarom de rode loper uitging voor Van Lienden. “Er wordt de hele tijd gesproken over politieke partijen, maar ik sluit ook niet uit dat het feit dat iemand zoveel publiciteit zocht en op zoveel plekken liet weten dat hij het zelf beter kon, een rol heeft gespeeld. Maar ik wil niet gissen. Ik wil het uitzoeken,” aldus Van Ark.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden