Update

Minister: Kamer wist van probleem stint-keuring

Minister Cora van Nieuwenhuizen ontkent dat ze informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer over het toelatingsproces van de stint. Dat de manier waarop de stint moest worden gekeurd ‘niet eenduidig was’ is al veel eerder ‘expliciet gemeld’ aan de Kamer.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.Beeld ANP

De minister reageert daarmee op berichten van RTL Nieuws, waaruit zou blijken dat de minister wist dat er een verkeerde ‘wijze van keuren’ was gebruikt voor de stint. 

Informatie hierover zou niet naar de Kamer zijn gestuurd. Dit terwijl de Kamer na het ongeluk van vorig jaar in Oss alle relevante documenten over de stint wilde ontvangen.

RTL maakte een reconstructie bijna een jaar nadat de stint van de weg werd gehaald. Dat gebeurde nadat een stint door nog onbekende oorzaak vorig jaar september niet remde bij een spoorwegovergang in Oss. Vier kinderen kwamen daarbij om het leven, de begeleidster en een ander kind raakten zwaargewond.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), die de keuring van vervoersmiddelen uitvoert, en de ambtenaren van het ministerie lieten de stint de weg op gaan terwijl ze wisten dat uit de keuring bleek dat bij de bijzondere bromfiets niet alles deugde. De stint had een te lange remweg en had dus helemaal niet de weg op gemogen.

Rapport

De eisen waaraan de stint moest voldoen om de weg op te kunnen, waren helder, aldus de minister. De wijze waarop moest worden getoetst of het voertuig wel voldeed aan deze eisen, was onduidelijk. Dat schreef ze al in antwoorden op vragen van Kamerleden in januari van dit jaar.

De ‘formulering van de wijze van keuren had eenduidiger gemoeten’, schreef de minister aan de Kamer. Ook uitte ze toen al haar verwachting dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dit zal meenemen in het rapport dat naar verwachting in oktober zal uitkomen. “De resultaten daarvan wachten we af.”

Kamer eist uitleg van minister over stint

De Tweede Kamer reageert verbijsterd op het nieuws dat minister Cora van Nieuwenhuizen wist dat de elektrische bolderkar stint nooit de weg op had gemogen. Partijen eisen uitleg van de minister.

RTL Nieuws meldt dat bij de keuring van de stint verkeerde eisen zijn gebruikt. Hoewel keuringsinstantie RDW en de toenmalige minister daarvan wisten, is de stint in het voorjaar van 2011 toch de weg op gegaan. Van Nieuwenhuizen was daarvan op de hoogte, maar hield het document met daarin de verkeerde eisen achter voor de Tweede Kamer.

Dit terwijl de Kamer na het ongeluk met de stint in Oss vorig jaar juist vroeg om alle documenten over de keuring van de stint. Partijen willen dan ook uitleg. “Dit is geen fraai beeld. Deze handelwijze van het ministerie destijds vraagt opnieuw om uitleg van de minister,” aldus CDA-Kamerlid Wytske de Pater-Postma. Je moet ervan op aan kunnen dat veiligheid een absolute prioriteit is bij de toelating van dit soort voertuigen.”

“Ik schrik van deze berichten,” zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. “Ze roepen veel nieuwe vragen op. Waarom is de stint na het ontdekken van de fout in de concept-eisen niet opnieuw gekeurd?”

Volgens SP’er Cem Laçin was het al duidelijk dat het keuringsproces niet deugde. Dit bericht ‘bevestigt dat’. “Als de minister documenten heeft achtergehouden is dat echt een kwalijke zaak. Ze heeft wat uit te leggen, want dit zou onacceptabel zijn.” Vervolgens moet de Kamer volgens Laçin kijken of de verklaring van Van Nieuwenhuizen ‘stand houdt’.

Ook Rutger Schonis, Kamerlid van D66, ziet dat de hele procedure ‘onzorgvuldig is verlopen’. Volgens hem blijkt ‘keer op keer’ dat het ministerie het toezicht niet op orde heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden