Minister Grapperhaus wil strafwetgeving rond seksuele misdrijven verduidelijken

Het wetsvoorstel om seksuele intimidatie en seks tegen iemands wil strafbaar te stellen moet veel duidelijker. Het is te vaag en geeft valse hoop, niet alleen aan slachtoffers maar ook aan de samenleving als geheel, vindt de Raad voor de Rechtspraak.

ANP
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).  Beeld ANP
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).Beeld ANP

De raad ziet ook niets in het voorgestelde verbod om nog langer taakstraffen op te leggen aan plegers van seksueel misbruik. “Dat ontneemt rechters de mogelijkheid tot maatwerk. De rechter zou daarin niet beknot moeten worden, vooral niet als het gaat om jeugdige daders.”

Met het wetsvoorstel wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de strafwetgeving rond seksuele en seksueel getinte misdrijven moderniseren. De raad onderschrijft het belang van zo’n aanpassing, “maar aan de rechter en de samenleving wordt in dit wetsontwerp nog te weinig houvast geboden over wat nu precies de ondergrens is van strafbaar handelen bij seksuele misdrijven”.

Voor de strafbaarstelling van verschillende vormen van seksuele intimidatie is het de vraag waar bij onbeschaamd flirten de grens ligt. “Een en dezelfde opmerking kan een andere lading krijgen als die op klaarlichte dag in een drukke winkelstraat wordt gemaakt, of door een groep mannen in de schemering onder een verlaten viaduct.” Is iets te dicht tegen iemand aan gaan zitten in het openbaar vervoer strafbaar seksueel handelen of niet, vraagt de raad zich af. “Of een bovenbeen aan de binnenkant aanraken?”

‘Seks tegen de wil’ wordt een nieuw strafbaar feit. Daarbij gelden twee varianten: de situatie waarbij een verdachte wist dat de ander de seks niet wilde en de variant waarbij hij of zij dat redelijkerwijs had moeten vermoeden. Het is volgens de raad opmerkelijk dat op beide varianten dezelfde straf staat. Ook betwijfelt de raad of je van iedereen op elke leeftijd mag verwachten dat ze hier voldoende inzicht in hebben.

In de toelichting bij de wet moeten duidelijkere criteria worden geformuleerd, aldus de Raad voor de Rechtspraak. Die vindt het bovendien belangrijk dat beseft wordt “dat het strafrecht geen medicijn is voor al het ongewenste seksuele gedrag”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden