Minister: geef mbo’er en hbo’er dezelfde vergoeding

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs roept werkgevers op om mbo’ers en hbo’ers voor vergelijkbare stages dezelfde vergoeding te geven. ‘Een gelijke stagevergoeding zou het uitgangspunt moeten zijn.’

Hanneke Keultjes
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66). Beeld ANP/Bart Maat
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66).Beeld ANP/Bart Maat

De D66-bewindsvrouw reageert hiermee op een opiniestuk van D66 en PvdA. Zij signaleren dat mbo’ers minder worden betaald voor hun stages. Volgens Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Kirsten van den Hul (PvdA) gaat het soms om een verschil van honderden euro’s per maand. Sommige werkgevers geven zelfs helemaal geen stagevergoeding.

Frustratie

Volgens voorzitter Jurgen van der Hel van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB), die meeschreef aan het opiniestuk, is de frustratie bij de mbo’ers groot omdat zij net zoveel uren maken en net zo hard werken als hbo’ers. Op de arbeidsmarkt zit er een verschil tussen de salarissen van mbo’ers en hbo’ers, maar een stagevergoeding is bedoeld als een onkostenvergoeding en zou daarom voor gelijk werk hetzelfde moeten zijn, stellen de partijen en het JOB.

Van Engelshoven zegt samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken te kijken hoe de stagevergoedingen binnen het Rijk geregeld zijn. “Naar aanleiding hiervan zal een nieuw voorstel voor de vergoedingen worden opgesteld,” aldus Van Engelshoven.

Discriminatie

Van Meenen wijst erop dat mbo’ers wel vaker buiten de boot vallen. Zo zijn veel kortingen, bijvoorbeeld bij bedrijven als Spotify of Apple of op een sportabonnement, alleen beschikbaar voor studenten in het hoger onderwijs. “Er wordt gediscrimineerd naar opleidingsniveau. Mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs moet gelijk gewaardeerd worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden