Nieuws

Minister Dijkgraaf wil met nieuw plan aantal buitenlandse studenten inperken

Minister Dijkgraaf (Onderwijs) wil de instroom van buitenlandse studenten op Engelstalige opleidingen inperken en tegelijkertijd de inschrijvingen open laten voor Nederlandstalige varianten van die studies. Nu is dat nog verboden.

Het Parool
Minister Dijkgraaf (Onderwijs). Beeld ANP
Minister Dijkgraaf (Onderwijs).Beeld ANP

De bewindsman verwacht dat de plannen in maart klaar zijn en wilde daarom dinsdag tijdens het debat over het onderwerp nog niet ingaan op details.

Op dit moment mogen universiteiten alleen gebruikmaken van een numerus fixus als ze tijdelijk worden overvallen door een hoge instroom van studenten. Zo kopen ze tijd om te zorgen dat ze de instroom wel aankunnen. Dijkgraaf denkt niet aan een tijdelijke, maar een langdurige maatregel om de toestroom te verkleinen. Daar moeten de regels dus ook op worden aangepast.

Omdat de wet- en regelgeving veranderd moet worden zullen de maatregelen niet meteen effect hebben, zegt Dijkgraaf. De onderwijsminister denkt daarom ook dat er afspraken moeten worden gemaakt met universiteiten en hogescholen om de instroom voor die tijd in te perken. “Wat mij betreft zitten we nu wel aan ons maximum,” aldus Dijkgraaf.

Uitzonderingen

Eind 2022 verzocht Dijkgraaf opleidingen al dringend niet meer actief buitenlandse studenten te werven. Hogescholen en universiteiten houden zich daar volgens de minister over het algemeen goed aan.

Universiteiten in grensregio’s en provincies met een sterke vergrijzing juichen de komst van internationale studenten juist toe. Maastricht University en de Universiteit Twente willen zelf kunnen beslissen hoeveel internationale studenten ze toelaten. De Universiteit van Amsterdam vraagt het ministerie van Onderwijs juist al jaren om beleid om de hoeveelheid internationale studenten te verminderen.

Aantrekkelijke studie

Dijkgraaf wil dat het mogelijk blijft om een uitzondering te maken, maar wil er wel voor waken dat dit niet te veel gebeurt. Daarom wil hij dat de toestroom van internationale studenten centraal wordt bijgestuurd. Hoe dat moet gebeuren, heeft hij nog niet uitgewerkt.

Buitenlandse studenten vinden het aantrekkelijk om hier te studeren omdat studies goed te betalen zijn, de kwaliteit doorgaans goed is en het onderwijs vaak ook in het Engels wordt aangeboden. Dat leidt tot volle collegezalen, meer concurrentie voor vwo’ers als het gaat om felbegeerde studieplekken en grote tekorten aan studentenkamers.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad over waarom Amsterdamse universiteiten de noodklok luiden over internationale studenten

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden