Minister De Jonge: we zijn over de tweede piek heen

Het hoogtepunt van de tweede coronagolf is voorbij. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge tijdens een livesessie op Facebook, samen met premier Mark Rutte.

Het Parool
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bezoekt de plasmafabriek van Sanquin. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bezoekt de plasmafabriek van Sanquin.Beeld ANP

“Wat we voor de korte termijn moeten doen, is zorgen dat we het virus er samen onder krijgen. Maar even; we zijn echt over die piek heen,” aldus De Jonge in antwoord op de kijkersvraag of het kabinet wat perspectief kan bieden in deze crisis.

“We hebben de bocht met elkaar genomen, we hebben de daling ingezet. Dit moeten we gewoon even met z‘n allen vasthouden,” aldus de minister. “Hoe beter we dat doen, hoe meer er ook weer mogelijk is.”

‘Vaccin allerbeste troef’

Voor de langere termijn is volgens De Jonge het vaccin ‘onze allerbeste troef’. “Maar dat is er niet gelijk en als het komt, dan wordt het in partjes geleverd. Dus dan zal het maanden duren voordat we heel Nederland hebben gevaccineerd.”

Het tweede perspectief: innovatieve behandelingen van de ziekte. De Jonge: “Daar zetten we volop op in en maken we heel veel geld aan op. En terecht, want dat zou ons ook kunnen helpen.”

De minister zei ook nog iets over het oproer dat dinsdag ontstond naar aanleiding van zijn uitspraak dat bepaalde maatregelen wellicht langer zullen gelden voor mensen zonder vaccinatie. De Jonge benadrukte vandaag nogmaals dat er geen vaccinatieplicht komt en dat er geen sprake zal zijn van voordeeltjes voor mensen die de prik hebben gehad.

De mededeling van De Jonge komt op dezelfde dag dat er voor het eerst in dagen het aantal nieuwe coronabesmettingen is toegenomen. Tot woensdagochtend 10.00 uur zijn er 5424 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 738 meer dan dinsdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden