Minister De Jonge: Nederland telt naar schatting vijftien ‘homogenezers’

In Nederland zijn naar schatting vijftien personen of organisaties actief die therapieën aanbieden om homoseksualiteit te ‘genezen’. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Canal Parade door de Amsterdamse grachten als afsluiting van de Gay Pride van Amsterdam. Pride is een wereldwijde viering van en voor de lhbti-gemeenschap. Beeld ANP
De Canal Parade door de Amsterdamse grachten als afsluiting van de Gay Pride van Amsterdam. Pride is een wereldwijde viering van en voor de lhbti-gemeenschap.Beeld ANP

De Tweede Kamer had de minister om het onderzoek gevraagd. Kamerleden van onder meer VVD, D66, PvdA en GroenLinks vrezen dat met name kwetsbare jongeren in strenge geloofsgemeenschappen aan dergelijke ‘therapieën’ worden blootgesteld. Een meerderheid wil pogingen tot ‘genezing’ van homoseksualiteit strafbaar stellen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren met name in sommige orthodox-christelijke geloofsgemeenschappen veel druk ervaren om niet-heteroseksuele gevoelens en uitingen daarvan te onderdrukken. In sommige gevallen wordt homoseksualiteit zelfs gezien als ‘het kwade’ en ‘demonen’ waarvan zij bevrijd moeten worden.

Mensen die sessies met zelfverklaarde homogenezers hebben ondergaan, spreken volgens de onderzoekers van zeer indringende en intimiderende situaties: “Degenen die dit hebben meegemaakt, hebben hier schadelijke gevolgen van ondervonden.” Uit de gesprekken met ervaringsdeskundigen blijkt dat de meesten deze zogenoemde conversietherapieën op eigen initiatief hebben ondergaan.

De onderzoekers zijn nog bezig om aanbevelingen en mogelijke maatregelen op papier te zetten. Deze tweede fase van het onderzoek wordt naar verwachting eind deze maand afgerond, daarna komt het kabinet met een inhoudelijke reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden