Update

Minister De Jonge: 'Geen indirecte vaccinatieplicht'

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) komt er geen ‘indirecte vaccinatieplicht’ in de strijd tegen het coronavirus. Wel zou het kunnen dat gevaccineerden meer vrijheden krijgen dan mensen die nog niet zijn ingeënt. Regeringspartij VVD sluit ‘indirecte dwang’ niet uit: wie zich niet laat vaccineren, mag dan bijvoorbeeld niet naar binnen in overheidsgebouwen of naar evenementen.

Peter Winterman
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Volgens De Jonge werkt het averechts als zo’n ‘indirecte vaccinatieplicht’ zou worden ingevoerd. Hij denkt dat mensen zich dan juist niet willen laten vaccineren. Dat zegt hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Wel overweegt de minister mogelijke versoepelingen voor specifieke groepen die als eerste worden ingeënt. Zoals bewoners, medewerkers en mantelzorgers in een verpleeghuis, die na vaccinatie niet langer 1,5 meter afstand hoeven te houden.

Vrijwillig vaccineren

VVD-Kamerlid Hayke Veldman sneed het onderwerp aan tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. “Ik heb het liefst dat iedereen dat vrijwillig doet,” zegt Veldman over vaccineren tegen corona. “Maar ik ben bereid er een indirecte vaccinatieplicht van te maken. Dat als je je niet laat vaccineren, het consequenties heeft. Daarover moet je blijven nadenken.” Premier Rutte zegt dat het kabinet zich hierover de komende weken gaat buigen.

Deze week bleek dat het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren tegen corona de afgelopen maanden is gedaald. Waar in juni nog bijna driekwart van de mensen zei zeker of waarschijnlijk een vaccin tegen het virus te nemen, was dat in september 65 procent en nu nog maar 60 procent. De afname is het grootst onder jongeren.

Geen directe plicht

“Ook als liberaal heb je de verantwoordelijkheid om na te blijven denken over wat er in onze samenleving gebeurt,” zegt VVD’er Veldman. “Soms zijn er stappen nodig waarvan je in de basis zegt: nee, dat willen we niet. Soms heb je - juist om de vrijheid die je zelf hebt - een stap nodig om de vrijheid van een ander te beschermen. Samen zul je dat moeten doen. Daar moet je over nadenken.”

Veldman wijst erop dat een groot deel van de bevolking zich moet laten inenten, wil het lukken om het coronavirus uit te roeien. Volgens zelfstandig Kamerlid Wybren van Haga zijn ‘veel mensen doodsbang voor verplicht vaccineren’. “Er dreigt nu een indirecte vaccinatieplicht te ontstaan,” klaagt Van Haga. “Een kind dat niet is gevaccineerd, mag straks niet naar kinderopvang, je komt een overheidsgebouw niet binnen of je mag niet naar een concert of bibliotheek.”

Tekst gaat verder onder tweet

Premier Rutte sluit niet uit dat er indirecte dwang komt voor Nederlanders om zich te laten inenten. “Wij zijn niet voor verplicht vaccineren,” benadrukt Rutte. “Maar je kunt ook indirect nudgen, mensen stimuleren. Dat is echt een medisch-ethisch vraagstuk. Daar beraden we ons op dit moment over. Er kan een moment komen dat de helft van Nederland gevaccineerd is: dat is dan nog te weinig voor groepsimmuniteit, wat doe je dan? Wat betekent dat voor de mensen die nog niet zijn gevaccineerd? Dat moeten we echt diep doordenken met elkaar de komende weken.”

Verpleeghuis

Coronaminister Hugo de Jonge zei gisteren nog dat er geen extra voordeeltjes komen voor mensen die zich laten vaccineren. Wel denkt hij aan mogelijke versoepelingen voor specifieke groepen die als eerste worden ingeënt. Zoals bewoners en medewerkers in een verpleeghuis, die na vaccinatie niet langer 1,5 meter afstand hoeven te houden.

Andere partijen, zoals CDA en GroenLinks, willen dat het kabinet nu al mensen gaat opleiden die volgend jaar kunnen vaccineren. “Met een beetje geluk kunnen we volgend jaar de helft van onze bevolking inenten,” aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Daarom moeten we nu al inzetten op het opleiden van mensen die vaccineren.” Ook wil Klaver dat de testcapaciteit zo snel mogelijk wordt vertienvoudigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden