Minister De Jonge denkt nog even na over quarantaineverplichting

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil langer de tijd nemen om na te denken over een quarantaineverplichting voor mensen die contact hebben gehad met een met corona besmet persoon.

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een plenair debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld ANP
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een plenair debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Hij wil onder meer eerst advies inwinnen bij het Outbreak Management Team (OMT) over de noodzaak van de maatregel. En dan wil hij er ‘over enkele weken’ ook nog over in debat met de Tweede Kamer.

De Jonge verraste de Kamer dinsdag met de aankondiging dat hij het al volgende week strafbaar wilde stellen als mensen die een besmettingsrisico hebben gelopen, niet in quarantaine gaan. Dat kwam hem woensdag tijdens een Kamerdebat over de bestrijding van het nieuwe coronavirus op veel kritiek te staan. Niet alleen de oppositie maar ook regeringspartij D66 heeft moeite met het voorstel, dat ‘disproportioneel’ en ‘niet handhaafbaar’ werd genoemd.

De Jonge blijft er wél bij dat mensen na een positieve test verplicht in quarantaine moeten. De huidige wetgeving biedt de voorzitters van de veiligheidsregio’s al mogelijkheden om dat af te dwingen. Maar de minister erkent dat dwang wellicht niet de beste manier is om mensen van wie niet vaststaat dat zij het virus hebben, ertoe te bewegen binnen te blijven. Wel benadrukt de minister dat dat hun ‘burgerplicht’ is.

Voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls vindt het jammer dat De Jonge langer de tijd wil nemen om na te denken over een quarantaineverplichting. Bruls is voorstander van een verplichte thuisquarantaine en vindt het een belangrijke maatregel om het virus in te dammen. Hij had dan ook gehoopt dat dat uit het debat van woensdag was gekomen, liet zijn woordvoerder weten. Zij voegde eraan toe dat nu aan de slag wordt gegaan met de uitkomst van dit debat om invulling te geven aan de maatregelen die nodig zijn.

Kamer wil nu geen quarantaineplicht na contactonderzoek

Het kabinet moet voorlopig afzien van een quarantaineplicht voor mensen die in nauw contact met een met corona besmet persoon zijn geweest. Een oproep van D66-voorman Rob Jetten kon dinsdag op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer rekenen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verraste de Kamer dinsdag, door een aantal verscherpte coronamaatregelen aan te kondigen. Een quarantaineplicht voor mensen die naar voren komen in een bron- en contactonderzoek, gecombineerd strafbaarstelling bij overtreding, was een van die maatregelen. Maar partijen uit zowel de coalitie als de oppositie voelen daar niet voor, bleek woensdag gedurende het debat.

De partijen die de oproep van Jetten steunden, denken dat het mensen kan ontmoedigen om mee te doen aan een contactonderzoek. Ze denken dat het ‘beter is mensen te motiveren dan hen te verplichten om mee te werken aan maatregelen om het coronavirus te bestrijden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden