Minister Bruno Bruins is oververmoeid en stapt op

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg stapt per direct op. Hij is oververmoeid en zijn herstel gaat zeker enkele weken duren. De minister is verantwoordelijk voor de aanpak van het coronavirus.

Het Parool
Bruno Bruins.  Beeld ANP
Bruno Bruins.Beeld ANP

Bruins zakte woensdag in elkaar tijdens een Kamerdebat. In eerste instantie liet hij weten dat hij tijdelijk rust nam en donderdag weer aan de slag zou gaan. Donderdagmiddag diende hij onverwacht zijn ontslag in bij koning Willem-Alexander. Dat is hem ‘op de meest eervolle wijze’ verleend.

Premier Rutte zei tijdens een persconferentie donderdagavond dat hij minister Bruins altijd heel hard heeft zien werken, niet alleen tijdens de coronacrisis. “Het is ontzettend triest dat het zo moet aflopen en ik kan hem alleen maar respecteren.” Dat beaamt minister Hugo de Jonge: “Hij heeft alles gegeven in de strijd tegen het coronavirus.”

De Jonge - minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - neemt vanaf nu de leiding in de strijd tegen het coronavirus. Rutte zegt zo snel mogelijk bekend te maken wie de opvolger van Bruins wordt.

‘Corona bestrijden is topsport’

Bruno Bruins schrijft in een verklaring op Twitter dat ‘het bestrijden van het coronavirus topsport is’ en dat hij heeft ‘moeten constateren dat mijn lichaam dat wegens oververmoeidheid op dit moment niet meer aan kan.’

Het kabinet-Rutte III verliest met Bruno Bruins een vierde bewindspersoon. Recent trad staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën af vanwege de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Eerder vertrokken staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid en minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken.

Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onder leiding van Mark Rutte zit er sinds eind oktober 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden