Nieuws

Minder zicht op misstanden in prostitutie door sluiting seksclubs in coronatijd

Politie, gemeenten en hulpverleners hadden het afgelopen jaar veel minder zicht op misstanden in de prostitutie. De sluiting van seksclubs door corona maakte het bijzonder moeilijk om seksuele uitbuiting op te sporen. Een deel van de prostituees werkte ‘ondergronds’ gewoon door.

Het Parool
Door de tijdelijke sluiting van seksclubs verloren gemeenten en hulpverleners het contact met sekswerkers. Beeld Koen van Weel/ANP
Door de tijdelijke sluiting van seksclubs verloren gemeenten en hulpverleners het contact met sekswerkers.Beeld Koen van Weel/ANP

Het aantal meldingen van vrouwen die worden misbruikt in de prostitutie daalde vorig jaar met 40 procent tot 356, het laagste aantal in vier jaar tijd. Bij mannen was de daling maar liefst 70 procent. Afgelopen jaar kwamen in deze groep slechts 87 meldingen binnen van misbruik, het jaar daarvoor nog 293. Dat blijkt uit cijfers van Comensha, het coördinatiecentrum tegen mensenhandel.

De forse daling van het aantal meldingen betekent zeker niet dat misstanden in de prostitutie plotseling zijn verdwenen. Er spelen andere redenen. Afgelopen jaar waren er volgens de politie wegens corona fors minder controles mogelijk, bijvoorbeeld bij de raamprostitutie en in seksclubs. Die moesten maandenlang dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Controleurs van gemeenten en hulpverleners verloren zo het contact met sekswerkers, waardoor het ook moeilijker werd om signalen van mensenhandel te herkennen. “Zonder corona is het al een hele opgave om mannen en vrouwen die uitgebuit worden te bereiken. Daar is heel veel geduld en vertrouwen voor nodig, maar corona heeft dat nog ingewikkelder gemaakt,” zegt teamchef Jessica van den Burg van de afdeling Vreemdelingenpolitie, identificatie en mensenhandel.

Volop seksuele diensten aangeboden

De politie zag ook het aantal meldingen van vluchtelingen die zeggen in een ander land te zijn misbruikt, fors kelderen. Mogelijk spelen strengere grenscontroles daar een rol in, waardoor vorig jaar minder mensen asiel aanvroegen in Nederland.

Terwijl de legale prostitutie in coronatijd stil lag, werden er volgens de politie illegaal nog volop seksuele diensten aangeboden. Dat viel op door de online seksadvertenties die rechercheurs tijdens hun onderzoeken tegenkwamen. “Dat aantal is niet verminderd, eerder toegenomen,” zegt Van den Burg.

Sociale media

Daarbij valt op dat diensten lang niet alleen op bekende sites werden aangeboden. Er wordt ook gebruik gemaakt van besloten groepen op sociale media, waar jonge jongens en meiden worden aangeboden voor seks. Van den Burg: “Dan hebben we het soms al over 14-jarigen.”

Afgelopen week kregen mensenhandelrechercheurs een sterk wapen in handen om hier hard tegen op te treden. Rechercheurs zetten eerder al een lokprofiel in om klanten die seks willen met jongeren op te sporen. De rechter heeft nu geoordeeld dat dit wettelijk mag. Van den Burg noemt dat heel bemoedigend. “Toen we dat lokprofiel voor het eerst inzetten, zag je dat we al binnen een paar minuten beet hadden.”

Een deel van de illegale prostitutie verschoof afgelopen jaar naar schijnbaar doodnormale huizen in woonwijken. In afzonderlijke kamers die normaal gesproken bewoond werden door gezinsleden, ontvingen meerdere dames nu hun klanten. De politie stuitte op schrijnende situaties van vrouwen die alleen hun eigen, buitenlandse taal spraken en soms niet eens wisten in welke stad ze waren. “Dat zijn signalen waar ook klanten van zouden moeten denken: dit klopt niet,” zegt van Den Burg. De teamchef heeft haar hoop daarnaast gevestigd op buren die plotseling bijzonder veel bezoekers zien bij een woning. “Elke burger kan een melding doen om een eind te maken aan vaak schrijnende situaties.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden