Minder mensen geprikt dan verwacht vorige week

Volgens de prognoses hadden afgelopen week zo’n 400.000 mensen moeten worden gevaccineerd, maar de teller bleef onder de 300.000 steken. ‘De praktijk is weerbarstiger dan gedacht.’

Bas Soetenhorst
Een vaccinatielocatie van de GGD in Zandvoort. De tijdelijke vaccinatie unit is vooral bedoeld voor oudere inwoners die zich minder goed kunnen verplaatsen.  Beeld ANP
Een vaccinatielocatie van de GGD in Zandvoort. De tijdelijke vaccinatie unit is vooral bedoeld voor oudere inwoners die zich minder goed kunnen verplaatsen.Beeld ANP

Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maandag tegen journalisten op het Binnenhof. “De prognose was hoger, de realisatie lager.”

De Jonge wijt het aan opstartproblemen bij het hervatten van de vaccinaties met AstraZeneca, die op 14 maart werden stilgelegd vanwege mogelijke bijwerkingen. Vier dagen later concludeerde het Europees medicijnagentschap EMA dat het veilig was de inentingen te hervatten. Dat is afgelopen week onvoldoende gelukt, aldus De Jonge.

Het verschuiven van afgezegde afspraken ging trager dan gedacht en de GGD’s zijn er niet in geslaagd extra afspraken te maken. “De prikmogelijkheden stonden in de agenda en de prikafspraken zijn kennelijk onvoldoende snel gemaakt.”

Priktempo opgeschroefd

Eerder zei De Jonge dat het priktempo per week zou worden opgeschroefd naar 500.000 inentingen deze week. Nu hoopt hij op 450.000 à 500.000 voor deze week. De Jonge houdt vast aan zijn eerdere prognoses dat begin volgende maand 3 miljoen prikken zijn gezet.

De teller staat volgens het coronadashboard nu op 2,3 miljoen. In werkelijkheid kunnen het er meer zijn, aldus De Jonge, omdat huisartsen de vaccins vaak al langer in voorraad hebben en die mogelijk al hebben gebruikt.

‘Stel tweede prik uit’

Een enkele prik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna vermindert de kans op besmetting met het coronavirus al met 80 procent. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90 procent. Dat concludeert de Amerikaanse versie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De Centers for Disease Control and Prevention hebben het effect van de vaccins op 3950 proefpersonen bestudeerd.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, pleit ervoor in Nederland de tweede prik verder uit te stellen. De eerste prik is genoeg om het aantal ziekenhuisopnames te laten dalen. Als mensen later hun tweede prik krijgen, kunnen de vrijkomende doses worden gebruikt om anderen hun eerste inenting te geven, zodat ook zij bescherming opbouwen.

Een vaccin dat maar een keer toegediend hoeft te worden, dat van Janssen (Johnson & Johnson), wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

Nederland verwacht volgende maand bijna 170.000 Janssen-vaccins. Midden april komen de eerste 84.750 vaccins, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onlangs al. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden