‘Miljoenen euro’s spoorloos’: sluisde D-reizen geld weg?

Tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties zijn spoorloos bij D-reizen, de reisorganisatie die begin april sneuvelde. Het geld zou onder meer gebruikt zijn voor het aflossen van kredieten aan aandeelhouders, adviseurs, huur van panden en personeel.

Anita van Rootselaar
Het logo van D-reizen bij een filiaal in Hoofddorp.  Beeld ANP
Het logo van D-reizen bij een filiaal in Hoofddorp.Beeld ANP

De jacht op de zoekgeraakte miljoenen is in volle gang. De curator gaat nog uitzoeken of er stiekem geld is weggesluisd. In de reisbranche vreest men het ergste. Het gaat om bedragen die samen richting de 50 miljoen euro gaan, schrijft De Telegraaf. Zo is van touroperator TUI 9 miljoen ‘kwijt’, maar ook kleinere reisbedrijven zijn de klos.

Coronacrisis

Twee dagen geleden trok TUI zich terug als potentiële koper van D-reizen. De touroperator, met 130 eigen reisbureaus, zei bij nader inzien toch geen toevoegde waarde te zien in het reisbedrijf.

D-reizen, met 285 reisbureaus en ruim 1100 medewerkers een van de grootste reisorganisaties van Nederland, werd drie weken geleden failliet verklaard. Door de coronacrisis kwamen er nauwelijks inkomsten binnen, waardoor het bedrijf in financiële problemen kwam. Ook de vertraging van het voucherfonds leidde tot een onoverkomelijke situatie.

TUI

Hoof communicatie bij TUI Petra Kok laat weten dat haar bedrijf sinds vorig jaar december probeerde inzage te krijgen in de financiën van D-reizen. Uiteindelijk spande het bedrijf hiervoor een kort geding aan. “Die 9 miljoen, die komt uit de pleitnota. Het kort geding zou dinsdag 6 april dienen, maar op die dag kondigde D-reizen haar faillissement aan. Die inzage heeft dus nooit plaatsgevonden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden