Miljardenkorting voor bedrijfsleven, PvdA en GroenLinks stemmen toch in met Belastingplan

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan waarmee het Rijk volgend jaar zo’n 300 miljard euro ophaalt. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA stemden ook voor het plan, ondanks hun afkeer van de voorgestelde miljardenkorting voor het bedrijfsleven.

ANP
Henk Nijboer (PvdA) tijdens de plenaire behandeling in de Tweede Kamer van het Pakket Belastingplan. Hierin staan de plannen van het kabinet voor de belastingen van 2021.  Beeld ANP
Henk Nijboer (PvdA) tijdens de plenaire behandeling in de Tweede Kamer van het Pakket Belastingplan. Hierin staan de plannen van het kabinet voor de belastingen van 2021.Beeld ANP

In het plan staat immers ook een huurverlaging en de belastingvrije zorgbonus, legt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, ook namens GroenLinks, uit. De partijen vinden dat te belangrijk om het volledige plan weg te stemmen.

Steun

Rechtse oppositiepartijen spraken hun steun voor het belastingplan al uit. Een aanpassing van de wet door de coalitiepartijen die ervoor zorgt dat een groter deel van de voorgenomen investeringskorting bij kleine en middelgrote bedrijven terecht komt, maakte dat SGP en Forum voor Democratie voor de belastingplannen stemden.

Miljardenkorting

Door een verschuiving van de tarieven komt 65 procent van de korting bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) terecht. Daarmee is de korting op bedrijfsinvesteringen, ter waarde van 4 miljard euro gedurende twee jaar, ook zo goed als verzekerd van steun in de Eerste Kamer.

De miljardenkorting zorgde de afgelopen tijd voor de nodige ophef in de Tweede Kamer. Linkse partijen noemden de investeringskorting, die bedrijven kunnen verrekenen met hun loonheffing, een ‘cadeautje aan multinationals’. Omdat de dividendbelasting niet werd afgeschaft en de winstbelasting niet verder werd verlaagd, krijgt het bedrijfsleven via een andere weg miljarden toegestopt, meenden linkse partijen.

Volgens het kabinet is de crisismaatregel juist broodnodig omdat het opdrogen van investeringen door bedrijven erg schadelijk zou zijn voor de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden