Miljardeninjectie voor de economie, ook kans op verlenging Noord/Zuidlijn

De ministers Wouter Koolmees (SZW), Eric Wiebes (EZK) en via een videoverbinding Wopke Hoekstra (Financiën) staan de pers te woord over het steun- en herstelpakket voor de economie.  Beeld ANP
De ministers Wouter Koolmees (SZW), Eric Wiebes (EZK) en via een videoverbinding Wopke Hoekstra (Financiën) staan de pers te woord over het steun- en herstelpakket voor de economie.Beeld ANP

Nieuwe hoop gloort voor de verlenging van de NZ-lijn naar Schiphol. Het kabinet wil de komende vijf jaar 20 miljard euro extra steken in projecten die de welvaart en het ‘verdienvermogen’ vergroten.

Laurens Kok

Het kabinet trekt via het Nationale Groeifonds 20 miljard euro extra uit voor projecten die bijdragen aan de economische groei. Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is de verlenging van de Noord/Zuidlijn met geld uit het fonds denkbaar, maar is de keuze ‘niet aan ons’. Hij en minister Wopke Hoekstra van Financiën willen juist voorkomen dat er van de selectie een ‘politiek spel’ wordt gemaakt. Daarom zal een commissie van tien experts zich daarover buigen. Wiebes: “Ik sluit niks uit maar bevestig ook niks.”

Het kabinet presenteerde de plannen vandaag in Nemo in Amsterdam.

Prins Constantijn

In de selectiecommissie zitten onder anderen wetenschapper Robbert Dijkgraaf, ING-econoom Marieke Blom, prins Constantijn (StartupDelta) en Feike Sijbesma (ex-DSM). Zij beoordelen of projecten aan de voorwaarden voldoen en bijdragen aan het doel. Behalve investeringen in infrastructuur kan het geld ook worden besteed aan kennisontwikkeling en innovatie. Het geld mag dus niet gaan naar zorguitgaven of het defensiebudget. Het geld is evenmin bedoeld voor lokale projecten als het herstel van bruggen en kades in Amsterdam.

Het fonds is volgens het kabinetsduo nodig om in de toekomst klappen op te kunnen vangen zonder meteen te hoeven bezuinigen. Daarvoor is het zaak dat de economie harder gaat groeien, zodat er meer belasting binnenkomt en het rijk buffers kan opbouwen, aldus Hoekstra. “We investeren op de dag van morgen en overmorgen, zodat ook onze kinderen kunnen rekenen op onze voorzieningen.”

Daarnaast moeten de investeringen tot gevolg hebben dat huishoudens meer geld te besteden krijgen, stelt Wiebes. “Het geld betaalt zich ­terug in hogere welvaart. We moeten als samenleving met z’n allen beter worden van de investeringen die we doen.”

Het is de bedoeling dat elk jaar in februari, bij de presentatie van de jaarlijkse ‘Staat van de Economie’, bekend wordt gemaakt welke investeringsplannen in de prijzen vallen. Ondernemers, (mkb-)bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen kunnen voorstellen aandragen.

Elke beoogde investering moet minimaal 30 miljoen euro bedragen en voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Er geldt geen maximum. De beste plannen worden vervolgens door ministeries ingediend bij de commissie, die positief moet adviseren. Daarna moet het kabinet nog instemmen.

PvdA teleurgesteld

Om geen tijd te verliezen wordt de procedure de eerste keer verkort: het kabinet dient zelf voorstellen in waarvoor ‘al goed uitgewerkte plannen’ liggen. Pas in het tweede jaar dingen voorstellen van buiten mee.

Het investeringsfonds werd vorig jaar op Prinsjesdag aangekondigd en zou begin dit jaar al zijn gelanceerd. De corona-uitbraak gooide echter roet in het eten.

De Tweede Kamer moet overigens nog besluiten of het fonds er inderdaad gaat komen. Wiebes heeft daar vertrouwen in. Volgens hem leeft het idee om via investeringen de economie te versterken ook bij linkse oppositiepartijen zoals PvdA en GroenLinks.

Uit die hoek gaan de handen nog niet meteen op elkaar voor het fonds. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is teleurgesteld, zegt hij. “Het fonds is meer dan gehalveerd en het kabinet komt met geen enkel concreet project. Terwijl de werkloosheid nu hard oploopt en investeringen in bijvoorbeeld woningbouw, openbaar vervoer en onderwijs hard nodig zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden