Miljarden extra coronahulp voor bedrijven

Het kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis te helpen en zo veel mogelijk banen te redden. Nu het vaccineren is gestart, hoopt het kabinet zo te voorkomen dat bedrijven voor het einde van de pandemie alsnog omvallen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Opnieuw smijt het kabinet met miljarden. Vooral bedrijven die het hardst zuchten onder de lockdown krijgen wat extra’s toegestopt. Wie op dit moment helemaal geen omzet draait krijgt in het eerste en tweede kwartaal 85 procent van de vaste lasten vergoed via de TVL. Nadat de maximale vergoeding eerder al omhoog was gegaan van maximaal 50 naar 70 procent, komt er dus nóg een schep bovenop. “Zo kunnen ondernemers verder als deze ellende voorbij is,” zegt minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken).

De regeling wordt nog verder uitgebreid. Dat is nodig omdat het kabinet ‘het gros van de bedrijven door de crisis wil sleuren’, zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën).

In de TVL wordt de eis van maximaal 250 medewerkers losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de regeling. Verder gaat het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en 400.000 euro voor het niet-MKB. Om ook kleine ondernemers zoals kappers en pedicures aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1500 euro.

“7,6 Miljard euro is wederom fors,” zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Volgens hem wordt het uithoudingsvermogen van iedereen ‘flink op de proef gesteld’. “Ondernemers hebben het laatste vet van de botten geschraapt en zijn met de haven in zicht bang alsnog kopje onder te gaan.’’

Waar het kabinet gehoopt had dat de pandemie inmiddels al op zijn retour zou zijn, heeft die volgens het kabinet ‘een venijnige staart’. Daarom wordt de voorraadvergoeding voor winkels verhoogd en verlengd. Veel kledingwinkeliers zitten bijvoorbeeld met onverkoopbare wintercollecties. De subsidie zal in het eerste kwartaal van 2021 neerkomen op een opslag van 21 procent op het vastelastenpercentage in de TVL (voorheen 5,6 procent), tot maximaal 200.000 euro.

Loonkosten

Ook de regeling waarbij de overheid het grootste deel van de loonkosten overneemt (NOW) wordt verruimd. Eerder was het de bedoeling de regeling langzaam af te bouwen. In plaats daarvan wordt hij juist uitgebreid. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom.

Ook de Belastingdienst biedt verlichting. Bedrijven konden tot 1 april uitstel van belastingen aanvragen. Die datum wordt verschoven naar 1 juli. De Belastingdienst wil daarnaast soepeler kijken naar het kwijtschelden van belastingschulden, wanneer een ondernemer ook niet kan worden geholpen met een terugbetalingsregeling. Doel is dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar gereed is.

“Vijf maanden geleden vonden we dat afbouwen logisch was, nu steun juist meer dan nodig,” zegt Hoekstra. Hij benadrukt wel dat het einde in zicht komt: “Er komt een dag dat ondernemers hun deuren weer kunnen openen.”

Thuiswerken

Het kabinet onderzoekt nieuwe belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten van hun personeel kunnen vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenhang met bestaande reiskostenvergoedingen. Dit jaar kunnen werkgevers zo’n vergoeding ook via de werkkostenregeling geven. Deze regeling wordt opnieuw verruimd, net zoals vorig jaar. Daarnaast kunnen werkgevers tot 1 april 2021 bestaande vaste reiskostenvergoedingen opnieuw onbelast vergoeden.

Met de uitbreiding van dit pakket geeft het kabinet alleen al in 2021 zo’n 30 miljard euro uit aan steunmaatregelen. Volgens Hoekstra is dat ‘heel veel geld’. “Maar de vooruitzichten voor ondernemers zijn rampzalig. Die mensen zijn echt in paniek. Wij willen hen helpen deze periode te overbruggen.” Hij wijst erop dat de Nederlandse economie er in vergelijking met andere Europese landen goed voor staat door alle miljardensteun van de overheid.

Vermogenstoets

Ook de regeling voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) wordt verruimd. Per 1 april zou er voor deze zogeheten Tozo een vermogenstoets gaan gelden. Daardoor zouden veel zzp’ers hun uitkering verliezen. Het kabinet ziet daar nu van af. De partnertoets blijft wel gelden.

Er komt ook een garantiefonds voor evenementen, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals. Vooralsnog gaat het kabinet er vanuit dat dat vanaf 1 juli weer zou moeten kunnen. Mocht dat onverhoopt niet doorgaan omdat de pandemie nog niet onder controle is, dan kunnen die ondernemers een beroep doen op dit fonds. De precieze invulling werkt het kabinet nog uit. Er is minimaal 300 miljoen euro voor gereserveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden