Milieuorganisatie: ook in blikjes zit plastic

Drankblikjes bevatten een verborgen laagje plastic aan de binnenkant, blijkt uit een experiment. Dat gegeven kan politieke gevolgen hebben. Tot nu toe is het kabinet niet bereid om statiegeld te heffen op blikjes, maar wél op plastic flesjes.

Peter Winterman
Rob Buurman: ‘Er liggen zelfs nog meer blikjes dan flesjes in het zwerfafval.’ Beeld ANP
Rob Buurman: ‘Er liggen zelfs nog meer blikjes dan flesjes in het zwerfafval.’Beeld ANP

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux onthult maandag dat vrijwel alle drankblikjes, van bijvoorbeeld cola en bier, een dun laagje plastic aan de binnenkant bevatten. Dat laagje lijkt op een plastic zakje. Het wordt zichtbaar nadat het aluminium omhulsel van het blikje wordt opgelost in zoutzuur.

Het laagje plastic zit er niet voor niets: fabrikanten gebruiken het al jaren om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van een blikje te voorkomen. Zonder plastic zou het metaal kunnen corroderen, waardoor giftige stoffen in de drank terecht komen. Hoge doseringen aluminium veroorzaken zenuwstelsel- en botproblemen.

Geen idee

“Veel mensen hebben geen idee van het bestaan van plastic in blikjes,” zegt Rob Buurman, directeur van Recyling Netwerk Benelux. “Alle door ons geteste blikjes, van merken die in heel Nederland het vaakst in het zwerfafval worden gevonden, blijken dergelijk plastic aan de binnenkant te bevatten.”

Volgens Buurman werpt de aanwezigheid van plastic in blik een nieuw licht op de milieuvervuiling die wordt veroorzaakt door blikjes. Het kabinet besloot vorig jaar om in 2021 statiegeld in te voeren op plastic flesjes, tenzij de industrie de meeste flesjes hergebruikt en zwerfafval wordt verminderd.

Blikjes zijn gevrijwaard van deze regeling, omdat blik volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) niet bijdraagt aan de plasticsoep in de oceanen.

Zwerfafval

“Bij plastic gaat het ook over onze gezondheid, daarom heeft dat voor mij prioriteit,” zei Van Veldhoven afgelopen april tijdens een debat in de Tweede Kamer. In een reactie laat Van Veldhoven weten dat de hoeveelheid plastic in blikjes ‘verwaarloosbaar is als je dat vergelijkt met plastic flesjes’.

Buurman is het daar niet mee eens. “Er liggen zelfs nog meer blikjes dan flesjes in het zwerfafval. Het gaat om enorme aantallen, waardoor de hoeveelheid plastic die vrijkomt wel degelijk groot is.’’ In Nederland werden vorig jaar ruim anderhalf miljard drankblikjes verkocht, 155 miljoen meer dan in 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden