Nieuws

Milieudefensie: rechtszaak tegen 29 grote bedrijven als CO2-plan uitblijft

Milieudefensie roept dertig grote bedrijven als Schiphol, KLM en Tata Steel op om binnen drie maanden een plan te maken waarmee ze hun CO2-uitstoot verminderen en het klimaatprobleem aanpakken.

Het Parool
De hoogovens van Tata Steel gezien vanuit IJmuiden. Beeld ANP
De hoogovens van Tata Steel gezien vanuit IJmuiden.Beeld ANP

Ook onder meer Ahold-Delhaize (Albert Heijn) en chemieconcern DSM ontvangen vandaag een brief.

“Nu de rechter Shell dwingt eigen verantwoordelijkheid te nemen in het oplossen van de klimaatcrisis, is duidelijk dat ook andere grote vervuilers in Nederland moeten vergroenen,” stelt Donald Pols, directeur Milieudefensie.

De milieuorganisatie wil graag in gesprek met vertegenwoordigers van de bedrijven die volgens de organisatie een omvangrijke CO2-uitstoot hebben. Juridische stappen worden op termijn niet uitgesloten, maar vooralsnog krijgen bedrijven tot 15 april om te reageren. De brieven die de milieugroep vandaag naar de 29 bedrijven stuurt, vormen ook een eerste aanzet voor juridische procedures.

Naast bedrijven die volgens Milieudefensie te weinig doen aan aan de klimaatproblemen, richt de actiegroep de pijlen ook op hun financiers, waaronder ING, ABN Amro, kredietverzekeraar Atradius en pensioenfonds ABP. “Wij blijven strijden tegen gevaarlijke klimaatverandering en blijven de druk bij deze grootvervuilers opvoeren, tot zij bijdragen aan de oplossing,” aldus Pols.

In het plan moet de organisatie concreet aangeven hoe ze voor 2030 zeker 45 procent minder CO2 wil gaan uitstoten. Pols vraagt de topmensen van de bedrijven ook te denken aan ‘hun morele verantwoordelijkheid’. “Zorg ervoor dat werknemers en omwonenden weer trots zijn.”

Het is de bedoeling dat de klimaatplannen worden doorgerekend en beoordeeld door het New Climate Institute. In juni wil Milieudefensie de resultaten bekendmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden