Nieuws

Milieuclubs verliezen kort geding, Formule 1 Zandvoort gaat door

De rechtbank in Haarlem heeft dinsdagmiddag besloten dat de provinciale vergunning voor het Formule 1-circuit in Zandvoort in stand blijft. Daarmee komt de organisatie van de Dutch Grand Prix van komend weekend niet in gevaar.

Het Parool
Dronefoto van Formule 1-teams die aan hun garages bouwen in de pitlane op Circuit Zandvoort. Beeld ANP
Dronefoto van Formule 1-teams die aan hun garages bouwen in de pitlane op Circuit Zandvoort.Beeld ANP

De rechtbank deed dinsdag uitspraak in het kort geding dat was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Volgens de milieuclub klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee.

De zaak draait onder meer om de vraag of de verwachte stikstofuitstoot binnen de normen blijft. Daarover loopt ook een bodemprocedure. MOB had een kort geding aangespannen omdat ze de uitkomst van deze bodemprocedure niet wilde afwachten.

Aanvullend onderzoek

De voorzieningenrechter stelt vast dat de standpunten van het circuit en MOB ver uit elkaar liggen en dat aanvullend deskundigenonderzoek nodig is om onduidelijkheid over die verschillende standpunten weg te nemen. De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) doet op verzoek van de rechtbank al onderzoek naar de betwiste stikstofuitstoot.

“De voorzieningenrechter is onder deze omstandigheden zeer terughoudend in de voorlopige beoordeling van de rechtmatigheid van de vergunning. Met zo’n beoordeling zou namelijk in belangrijke mate worden vooruitgelopen op beantwoording van de vraag wie van de partijen gelijk heeft, terwijl juist de rechter in de bodemprocedure daarvoor nadere advisering door de STAB nodig acht,” aldus de rechtbank dinsdag.

Over de belangenafweging zegt de rechtbank: “MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort.”

MOB geeft hoop niet op: uitspraak alleen voor aanstaande races

De uitspraak van de voorzieningenrechter om de Formule 1 komend weekeinde toch door te laten gaan is puur op procesrechtelijke gronden, zegt Mobilisation for the Environment (MOB) “De uitspraak zegt niets over de inhoud.” Er kan dus in de toekomst nog van alles gebeuren, stelt MOB, want die inhoud komt nog aan de orde.

Er loopt nog een bodemprocedure over de milieuvergunningen. “Alles is dus nog mogelijk in de hoofdzaak. De uitspraak van de rechter gaat enkel over de Formule 1-race van 2021. Of de race ook de volgende jaren gehouden kan worden blijft onzeker,” zegt MOB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden