Milieuclubs: ‘Het kabinet zakt door het ijs’

Milieuorganisaties hebben vrijdag fel gereageerd op het kabinet in een reactie op de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waaruit blijkt dat het aangescherpte Klimaatakkoord nog steeds tekortschiet. De milieuclubs vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet niet de kansen pakt die in hun ogen wel voorhanden zijn: ‘Het kabinet zakt door het ijs’.

De haven van Amsterdam naast het terrein van de Hemwegcentrale. De kolencentrale aan de Amsterdamse Hemweg gaat eind dit jaar dicht. Beeld ANP
De haven van Amsterdam naast het terrein van de Hemwegcentrale. De kolencentrale aan de Amsterdamse Hemweg gaat eind dit jaar dicht.Beeld ANP

“2019 was een jaar waarin zich wereldwijd grote klimaatrampen voltrokken en mensen getroffen werden die daar niet verantwoordelijk voor zijn. De hoogste rechter van het land heeft bepaald dat het zeker moet zijn dat Nederland aan het Urgenda-vonnis voldoet. De rekenmeesters laten zien dat het kabinet dit niet lukt,” stellen de organisaties.

Het rapport werd vrijdag door het PBL naar buiten gebracht. De voorgestelde maatregelen uit het aangescherpte Klimaatakkoord leiden niet tot de beoogde afname van de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent in de periode 1990 tot en met 2030, aldus het PBL.

Meer nodig

“Het kabinet waagt de gok om het vonnis niet te halen en zet zo onze toekomst op het spel. Om zeker te weten dat aan het vonnis wordt voldaan, is veel meer nodig: meer boeren met minder vee, het verlagen van de maximumsnelheid en de miljarden aan biomassa-subsidies schrappen en gebruiken om kolencentrales te sluiten,” stellen de milieuclubs.

Ook de directeur van Natuur & Milieu Marjolein Demmers benadrukt het belang van dit soort maatregelen. Ze noemt het ‘onbegrijpelijk dat het zelfbenoemde groenste kabinet ooit niet de extra kansen pakt die wel voorhanden zijn’. “We weten al zo lang dat er meer nodig is. Het is cruciaal dat het kabinet nu doorpakt. Als het dit jaar nog extra maatregelen in gang zet, kan het kabinet een goed fundament leggen voor de komende jaren.”

Extra maatregelen

Als reactie op het rapport gaat het kabinet extra maatregelen nemen om de klimaatdoelen te kunnen halen, meldde minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vrijdagmiddag. Er wordt 60 miljoen euro vrijgemaakt voor de subsidiepot voor ‘de aanschaf van bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers’.

Ook komt er een extra subsidieronde voor bedrijven die willen investeren in hernieuwbare energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden