Mieraskerk Krimpen aan den IJssel beschadigd door vuurwerkbom

De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is in de nacht van maandag op dinsdag beschadigd geraakt door een explosie na vuurwerk. Bewoners werden opgeschrikt door een harde knal en rook. Niemand raakte gewond, wel is de voorkant van het kerkgebouw gehavend.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is nog onbekend of het een gerichte actie was, maar gezien de ophef over een drukbezochte kerkdienst afgelopen zondag en de mishandeling van een journalist voor de deur lijkt dat waarschijnlijk.

De politie bevestigt dat het om een explosie door vuurwerk gaat en onderzoekt of aanvullende maatregelen nodig zijn. “De kerk zit al langere tijd in de 'dynamische surveillance, we rijden extra vaak langs,” aldus een woordvoerder. De vuurwerkbom is volgens hem aanleiding om 'serieus te kijken’ of er nog meer gedaan moet worden.

Door de knal, rond 4.35 in de ochtend, raakte de voorkant van het gebouw beschadigd. De ruiten zijn kapot en een kozijn is beschadigd.

Beveiligingscamera

Beelden van de expxlosie zijn gedeeld door RTV Rijnmond. Het zou gaan om beelden van een beveiligingscamera. Op de beelden is te zien dat iemand iets neerlegt en vervolgens wegloopt. Daarna volgt een harde knal. Er komt veel rook vrij. De politie onderzoekt of de beelden authentiek zijn, aldus een woordvoerder.

De Mieraskerk heeft niet gereageerd op de beschadigingen en is moeilijk bereikbaar. Een van de aanwezigen in de kerk, die niet wil zeggen wie hij is, reageert met de woorden: “Hier worden we niet vrolijk van.” Volgens de man is een woordvoerder niet bereikbaar. Een uitgebreidere reactie op de aanval wil hij zelf niet geven.

Kerkdienst

Er is niemand aangehouden in verband met de explosie. De politie is op zoek naar getuigen en beelden. De forensische opsporing doet sporenonderzoek bij de kerk.

De Mieraskerk kwam afgelopen zondag in het nieuws omdat een verslaggever van RTV Rijnmond klappen kreeg toen hij verslag deed van de honderden kerkgangers die ondanks de coronaregels bij elkaar kwamen. Een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is daarvoor aangehouden. Hij is weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie.

Excuses

De kerkenraad van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel heeft maandag excuses aangeboden voor het incident bij de kerk. “Na wekenlange oplopende spanningen stond zondagmorgen de pers opnieuw voor de ingang van de kerk en ontstond de u welbekende commotie. Als kerkenraad betreuren we het incident dat buiten het kerkgebouw heeft plaatsgevonden. Dit had niet mogen gebeuren,” aldus de kerkenraad.

Ook in de Sionkerk in Urk kwamen zondag veel kerkgangers samen. Daar werden een verslaggever en een cameraman van PowNed belaagd door twee jongeren. Ook werd de verslaggever aangereden. Daarvoor is een 35-jarige man uit Urk aangehouden.

De Sionkerk kwam maandag ook met een reactie, maar daarin werden geen excuses gemaakt. De woordvoerder vergeleek journalisten met terroristen en overweegt een aanklacht in te dienen tegen de pers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden