Middelbare scholen openen vanaf maandag de deuren voor alle leerlingen

Vanaf maandag mogen de middelbare scholen voor het eerst in bijna een halfjaar tijd weer open voor alle leerlingen. Demissionair minister Arie Slob is bij de heropening van het IJburg college.

Leerlingen van het Amsterdams Lyceum betreden een klaslokaal.  Beeld ANP
Leerlingen van het Amsterdams Lyceum betreden een klaslokaal.Beeld ANP

De middelbare scholen moesten half december hun deuren sluiten voor de meeste leerlingen. Sinds 1 maart kunnen leerlingen minimaal één dag per week fysiek naar school. Nu mogen ze weer elke dag. De verplichting om onderling anderhalve meter afstand te houden, wordt losgelaten op de scholen.

Dat betekent dat leerlingen de laatste weken van dit schooljaar weer met elkaar in de klas zitten. Wel moeten ze afstand houden van het onderwijspersoneel en adviseert het Outbreak Management Team (OMT) leerlingen twee keer per week thuis een zelftest te doen.

Zorgen over veiligheid

Vanaf 31 mei mógen de middelbare scholen volledig open, vanaf 7 juni zijn ze verplicht alle leerlingen te ontvangen. Toch staan niet alle middelbare scholen te trappelen. Veel scholen zitten in hun maag met de zelftest die leerlingen twee keer per week zouden moeten doen. De Algemene Onderwijsbond (AOb) denkt dat niet te controleren valt of leerlingen zich daadwerkelijk hebben getest. Daarnaast zijn er zorgen over de veiligheid van de leraren.

Het Amstelveen College besloot daarom om voorlopig hybride lessen te blijven geven, deels online en deels fysiek. Dat schreef de school in een brief aan leerlingen, ouders en verzorgers. ‘Uiteraard zijn wij allemaal heel blij dat het met het aantal besmettingen en ziekenhuis- en ic-opnames de goede kant op gaat, maar wij zijn er nog niet.’

Volgens de school is de beslissing afgestemd met de medezeggenschapsraad en met andere middelbare scholen in Amstelveen. Op het Keizer Karel College, eveneens in Amstelveen, ligt het voorstel om vanaf 7 juni hybride les te blijven geven bij de medezeggenschapsraad. “Op 31 mei zullen we sowieso niet met de hele club opengaan,” zegt de school. “Net als in het land, zijn de meningen hier op school ook verdeeld. Leerlingen en collega’s willen wat anders.”

De meeste scholen zullen maandag wel volledig openen. Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) is in de ochtend bij de heropening van het IJburg College.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden