PlusNieuws

‘MH17 werd vanaf links geraakt door Buk-raket’

De rechtbank heeft technische, maar ook gruwelijke details van de MH17-ramp besproken op dag twee van de inhoudelijke behandeling. Bovendien bleek dat een getuige met zijn neus op de lancering van een Buk-raket zegt te hebben gestaan.

Koen Voskuil
Nabestaanden bij het Justitieel Complex Schiphol tijdens de behandeling van de zaak van de MH17-ramp. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Nabestaanden bij het Justitieel Complex Schiphol tijdens de behandeling van de zaak van de MH17-ramp.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Foto’s van het gereconstrueerde wrak moeten aantonen waar ontplofte metaaldeeltjes vlucht MH17 op 10 kilometer hoogte raakten. Toen MH17 met 298 inzittenden over Oost-Oekraïne vloog, schoot een raket met 2800 kilometer per uur het toestel tegemoet. Binnen 17 meter van het vliegtuig ontplofte de warhead en spuwde een wolk van metalen deeltjes uit die het vliegtuig openreet.

Dat is althans de visie van het Openbaar Ministerie in het strafdossier, dat de rechtbank nu behandelt. Uit de onderzoeksbevindingen blijkt dat de ontploffing het vliegtuig van links moet hebben geraakt. Verschillende experts concluderen dat het schadebeeld op het toestel overeenkomstig is met dat van een Buk-raket.

De inhoudelijke behandeling van het MH17-proces is voor de nabestaanden niet makkelijk, waarschuwt de rechtbank. Met name als het gaat om de metalen deeltjes van – vermoedelijk – de raket, die in lichamen zijn aangetroffen. In de zittingszaal voor de nabestaanden kun je een speld horen vallen, vertelt nabestaande Anton Kotte. “Het is muisstil.”

Twaalf getuigen

Het Openbaar Ministerie is er volledig van overtuigd dat een Buk-raket vlucht MH17 uit de lucht heeft geschoten. Alle andere theorieën, een ontploffing van binnenuit of een aanval door een straaljager, zijn door het onderzoeksteam weerlegd.

Maar liefst twaalf getuigen zeggen een raket te hebben gezien of gehoord ten tijde van de ramp. Getuige M58 is de meest overtuigende: de vrijwilliger voor het pro-Russische DNR-leger verklaart ten tijde van de lancering op het bewuste landbouwveld bij Pervomaiske aanwezig te zijn geweest. Hij zag de Buk-Telar op ‘20 meter afstand, misschien iets verder’. Telefoongegevens bevestigen dat M58 inderdaad op die plek was.

Bovendien blijken er verschillende foto’s en een video te zijn van een rookpluim uit de buurt van Pervomaiske, genomen uit de stad Torez. Het KNMI berekende dat de foto’s vlak na de vliegtuigcrash zijn genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden