MeToo-onderzoek naar D66-Kamerlid Sidney Smeets

D66 stelt een onderzoek in naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door D66-Kamerlid Sidney Smeets. Meerdere jongemannen melden dat Smeets ongepaste berichten naar hen heeft gestuurd.

Peter Winterman
D66-Kamerlid Sidney Smeets. Beeld Robin Utrecht
D66-Kamerlid Sidney Smeets.Beeld Robin Utrecht

De partijtop van D66 heeft een ‘intern onderzoeksteam’ gevraagd de kwestie te onderzoeken. “Zij zullen alle beschikbare informatie verzamelen en bevindingen op een rij zetten om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag,” zegt D66-partijvoorzitter Annemarie Spierings.

Smeets kwam dinsdag onder vuur te liggen. Op Twitter verschenen tientallen berichten van jongemannen die zeggen dat ze in de afgelopen jaren ongepaste berichten van de advocaat hebben gekregen. Een deel van die mannen was destijds, naar eigen zeggen, minderjarig. Via Twitter, Facebook en de homo-datingapp Grindr zou Smeets jonge jongens hebben aangesproken.

‘Te veel kleren’

Hij zou ze hebben gecomplimenteerd met hun uiterlijk en seksuele toespelingen hebben gemaakt. Op schermafbeeldingen die via Twitter worden gedeeld, staat dat Smeets tegen een jongen zei dat hij hem ‘serieus’ wilde ‘nemen’. Ook reageerde hij op een jongen die een foto stuurde met de tekst ‘te veel kleren’.

“Op woensdag 31 maart is er bij de partijtop een bericht binnengekomen,” zegt partijvoorzitter Spierings in een verklaring. “Dit betrof een bericht over mogelijk ongewenst gedrag van Sidney Smeets in de periode voor zijn kandidatuur als Kamerlid. De melder had dit niet zelf ervaren, maar zei namens anderen te spreken. Samen met Sigrid Kaag heb ik op basis van die melding een indringend gesprek gehad met Sidney Smeets. Gisteren zijn ook via sociale media een aantal berichten over Smeets gedeeld. Die zijn voor de partij aanleiding geweest opnieuw het gesprek met hem aan te gaan.”

In een verklaring zegt partijleider Kaag de berichten over Smeets ‘zeer serieus’ te nemen. ‘Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.’

Pijnlijk

De beschuldigingen aan het adres van Smeets zijn pijnlijk, ook omdat hij zich als Kamerlid - Smeets werd twee weken geleden beëdigd - wil inzetten voor de rechten van lhbt’ers. Als strafrechtadvocaat verleende hij bijstand aan slachtoffers van anti-homogeweld. Net als de nummer 2 van D66, Rob Jetten, maakte Smeets zich hard tegen homohaat.

D66 heeft bovendien nét een MeToo-onderzoek achter de rug over een andere prominente D66’er. Dat partijlid werd vrijgepleit van seksuele intimidatie, maar uit het onderzoek bleek wel dat meerdere D66’ers zich in het verleden onveilig hebben gevoeld. Negen D66’ers meldden zich tijdens het onderzoek met verhalen over misstanden en machtsmisbruik. Vijf van die melders waren ten tijde van het voorval jonger dan 25 jaar. Onduidelijk is of meldingen ook betrekking hadden op Sidney Smeets.

Partijleider Sigrid Kaag liet na het MeToo-onderzoek weten dat ‘iedere melding van ongewenst gedrag of van ongepaste of denigrerende opmerkingen richting vrouwen of mannen er één teveel is’. Zij gaf in een eerste reactie wel aan dat ‘uit het rapport voor mij nergens blijkt dat in onze vereniging sprake is van een structureel onveilige omgeving’. “Zo ken ik onze partij ook niet,” zei Kaag in februari.

‘Niet mijn intentie’

Smeets reageert in de verklaring van de partijtop op de aantijgingen. ‘Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd,’ aldus Smeets. ‘In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden