Nieuws

Met noodgrepen wil kabinet herhaling van vorige zomer voorkomen

Halverwege de zomer gooit het kabinet het beleid om. Reizigers leven vakantievoorschriften voor corona slecht na, dus veranderen de regels in de hoop een herhaling van vorig jaar te voorkomen. Toen kwamen vakantiegangers massaal besmet terug.

Tobias den Hartog en Hans van Soest
null Beeld ANP
Beeld ANP

Noem het pragmatisch: nu Nederlanders massaal de oranje kleurcode van vakantielanden negeren (niemand laat zich zijn vakantiereis ‘ontraden’) en touroperators reizen willen blijven aanbieden, legt het kabinet een noodverband aan.

Voor landen in de Europese Unie hanteert het kabinet sinds maandag de code oranje alleen in extreme gevallen om reizen écht af te remmen. Voortaan gelden er op de coronakaart nog vooral twee kleuren: groen (land met vrijwel geen besmettingen) of geel (er is besmettingsgevaar). “Op die manier geven we vakantiegangers meer zekerheid,” zegt premier Mark Rutte. In de praktijk betekent dit besluit namelijk dat Nederlanders wat het kabinet betreft naar alle landen binnen de EU mogen en niet bang hoeven te zijn dat hun reis niet door kan gaan als ergens het aantal besmettingen oploopt. Een land kleurt pas weer oranje als er bijvoorbeeld een nog weer besmettelijker variant opduikt.

Wel iets tegenover

Maar daar staat wel iets tegenover. Vakantiegangers die terugkeren moeten vanaf zondag 8 augustus óf kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn óf al hersteld zijn van corona. Dat kan via een QR-code in de coronacheck-app.

Wie dat niet heeft, moet een negatieve test kunnen laten zien. Wie in het vliegtuig terug naar Nederland stapt, wordt gecontroleerd. Wie met de auto terugkeert, kan aan de grens worden gestopt. “We zetten mobiele teams in die steekproefsgewijs mensen stil houden op de weg,” zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Testen moet in het land van herkomst. Wie geen negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud kan overleggen of een antigeentest van maximaal 24 uur oud, krijgt een boete van 95 euro.

“We willen zo voorkomen dat er net als vorig jaar een opleving in het aantal besmettingen plaatsvindt nadat mensen terugkomen van vakantie,” zegt Rutte. Vorig jaar werd het kabinet overvallen door de nieuwe coronagolf, die veel eerder terugkeerde dan verwacht. En het kabinet was al overvallen door de besmettingsexplosie na het versoepelen van de coronaregels vorige maand. Halsoverkop besloot het nachtleven en festivals weer aan banden te leggen.

Onaangename verrassing

Met de nieuwe regels hoopt het kabinet een zoveelste onaangename verrassing voor te zijn. Het schrappen van de kleurcodes geldt alleen voor EU-landen. Voor landen buiten de EU blijven de huidige regels gelden. Opvallend: wie van buiten de EU terugkeert, hoeft dus niet altijd een negatieve test te overleggen, al denkt het kabinet dat dit niet tot problemen leidt. Op intercontinentale vluchten wordt nu al vaak gecontroleerd door luchtvaartmaatschappijen, in tegenstelling tot vakantievluchten binnen Europa.

En het kabinet legt nog een noodverband aan. Dit voorjaar zette het vol in op toegangstesten. Zo konden evenementen weer doorgaan. Maar dat blijkt in de praktijk toch veel lastiger. En dus kondigde het maandag aan dat meerdaagse festivals met camping, zoals Lowlands, niet door mogen gaan tot 1 september. Rutte: “Het bleek logistiek niet te regelen om mensen ter plekke elke 24 uur te testen.’’

Eigenlijk wilde het kabinet pas op 13 augustus besluiten wat er voor de rest van de zomer met het huidige festivalverbod zou gebeuren. Maar de meerdaagse festivals krijgen nu al duidelijkheid, zodat organisatoren tijdig een beroep kunnen doen op het calamiteitenfonds van de overheid. Alle andere festivals (eendaagse evenementen en festivals zonder kampeermogelijkheid) moeten wel nog tot 13 augustus wachten. Dan geven Rutte en De Jonge weer een coronapersconferentie.

Nieuwe schooljaar

Vooralsnog denken ze niet dat het nodig is dan nieuwe maatregelen aan te kondigen. Het aantal besmettingen daalt weer (het RIVM meldde maandag minder dan 4000 nieuwe gevallen) en de verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames na volgende week ook zal dalen. De Jonge heeft dan ook goede hoop dat het nieuwe schooljaar zonder problemen van start kan gaan. “In Nederland is nu 83 procent van de mensen al één keer of helemaal volledig gevaccineerd. En we kunnen alle kinderen van 12 tot 17 jaar voor het nieuwe schooljaar hun tweede prik te geven.’’

Van een vaccinatieplicht, zoals in Frankrijk, wil het kabinet niets weten. De vaccinatiebereidheid is hier hoger dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Rutte: ‘Misschien wel omdat we niet steeds aan het preken zijn.’’

Coronatest in buitenland is duur

Wie na 8 augustus zonder coronaprik of negatieve coronatest de Nederlandse grens over komt vanuit een ‘geel land’, riskeert een boete van 95 euro. Heel wat vakantiegangers moeten op locatie een testlocatie zoeken. En dat kan nog flink in de papieren lopen.

Vertrekkende Nederlandse vakantiegangers die niet zijn gevaccineerd en een coronatest moeten ondergaan, hebben nog geluk: de overheid betaalt die testen tot eind augustus. Maar wie zich in het buitenland moet laten testen voor de terugreis, betaalt de rekening zelf. De terugkeertest geldt niet voor wie is gevaccineerd, of wie uit een groen land komt, zoals momenteel Duitsland en Oostenrijk.

Voor gele Europese landen geldt: testen, en er zijn maar weinig landen die toeristen gratis testen. In de meeste landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Italië, moeten vakantiegangers rekening houden met minimaal 50 euro per gezinslid dat getest moet worden. Wie de uitslag heel snel wil hebben, betaalt nog veel meer. Op de luchthaven van Berlijn is de rekening 169 euro voor een PCR-test met een uitslag binnen een uur. Ook in Italië rekenen sommige testlocaties 135 euro voor een test.

Het loont dus om ter plaatse goed navraag te doen. Op netherlandsworldwide.nl zijn per land testlocaties te vinden.

De besluiten van het kabinet:

- Nederland past de aanpak met kleurcodes van landen aan. Ons land gaat kijken naar meer dan alleen besmettingscijfers. Dat betekent dat alle EU-landen dinsdag op groen of geel gaan, waardoor reizen niet meer worden ontraden momenteel. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt.

- Vakantiegangers die terugkeren uit landen die nu geel kleuren op de coronakaart en niet volledig gevaccineerd zijn, moeten vanaf 8 augustus voor terugreis naar Nederland aantonen dat ze coronavrij zijn. Het gaat om iedereen vanaf 12 jaar. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, of hersteld zijn van corona, hoeven geen test te doen, maar kunnen de CoronaCheck-app gebruiken. Voor veel nog niet-gevaccineerde kinderen geldt dus dat ze op zoek moeten naar een PCR- of antigeentest die ze kunnen doen, voordat ze de terugreis gaan maken.

- Meerdaagse festivals mogen deze zomer niet doorgaan. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar het kabinet trekt het verbod door voor festivals met een camping tot 1 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden