Een servalkater (Leptailurus serval). Deze Afrikaanse katachtige kan een schofthoogte van 80 centimeter krijgen.

PlusAchtergrond

Met een serval als huisdier scoor je online, maar de verzorging van exotische ‘posh pets’ wordt vaak onderschat

Een servalkater (Leptailurus serval). Deze Afrikaanse katachtige kan een schofthoogte van 80 centimeter krijgen.Beeld Getty Images

De populariteit van exotische huisdieren neemt toe, onder meer door filmpjes van influencers op sociale media. Maar mensen verkijken zich op wat het houden van bijvoorbeeld een serval inhoudt. Hoe dat mis kan gaan bleek deze week op IJburg.

Roelf Jan Duin

Het is niet moeilijk een serval op de kop te tikken. Goedkoop is het evenmin: de prijs voor zo’n Afrikaanse katachtige begint op Marktplaats bij zo’n duizend euro, maar wie een tam beest met de juiste papieren bij een betrouwbare fokker koopt, kan zomaar tienduizend euro kwijt zijn. Wat je daarvoor krijgt? “Een lief dier, maar ook een hoop zorg,” zegt een Limburgse fokker. “Het zijn schattige dieren, veel mensen zien ze als hebbedingetjes waarmee ze op sociale media likes kunnen scoren, maar ze onderschatten wat het verzorgen inhoudt.”

Dierenwelzijnsorganisaties kijken al jaren met afgrijzen toe hoe de populariteit van zogenoemde posh pets, mede door toedoen van online influencers, toeneemt. World Animal Protection lanceerde deze week samen met twaalf andere dierenbeschermingsorganisaties een campagne tegen filmpjes op sociale media waarop influencers pochen met bijzondere huisdieren, zoals aapjes, krokodillen en lijgers, kruisingen van een tijger en een leeuw.

Dierenleed

Zo kwam voetballer Memphis Depay in 2020 in opspraak nadat hij op Instagram een foto had geplaatst van zichzelf met een liger. Een ‘zorgwekkende trend’, vindt Dirk Jan Verdonk van World Animal Protection. “Dit soort beelden wakkeren de interesse van andere mensen aan. Met schrijnende gevallen van dierenleed en gevaar voor de volksgezondheid tot gevolg.”

Dat het houden van exotische huisdieren niet zonder risico is, bleek deze week toen IJburg enige uren in rep en roer was vanwege een ontsnapte serval. Het tweejarige roofdier wist een woning te ontglippen, waarna de politie met diverse eenheden uitrukte. De serval, waarvan het natuurlijke leefgebied de Afrikaanse savanne is, zou weliswaar tam zijn, maar niet ongevaarlijk voor mensen. Uiteindelijk werd hij bij het Diemerpark gevangen.

Autistisch

Sinan Belhawi van Wildcatsfarm in het Limburgse Echt, verkoopt servals, savannahkatten en kruisingen tussen de Bengaalse tijgerkat en de huiskat. Dat servals zo duur zijn, heeft met name te maken met de verzorging, legt hij uit. “In de eerste weken maken we ze tam door ze om de paar uur, ook ’s nachts, met de hand een flesje te geven. Die eerste maanden zijn ze heel lief, maar na ongeveer een jaar, als ze normaal gaan eten, kun je ze eigenlijk niet meer in huis houden, dan moeten ze in een grote, stevige kooi in de tuin.”

Belhawi probeert mensen die een serval willen kopen zo goed mogelijk te informeren over wat hen te wachten staat. “Het zijn schuwe, autistische beesten, die in paren leven. Ze kunnen wel twintig jaar oud worden, en al die tijd moet je ze dagelijks voorzien van grote hoeveelheden kip of ander vlees. Als je een tijdje geen contact met ze hebt, neemt de affectie met de eigenaar af. En bij doorverkopen gaat het bijna altijd mis, ze hechten zich heel moeilijk aan nieuwe mensen.”

Vanaf 1 januari 2024 mogen servals niet meer als huisdier worden verkocht. Het kabinet heeft een lijst van dertig zoogdieren opgesteld die vanaf die datum nog wel mogen worden verhandeld om ze in of om huis te houden; naast voor de hand liggende beesten als honden en katten staan daar onder andere ook kamelen, waterbuffels en lama’s op. Maar de handel in eekhoorns, egels, aapjes en dus ook servals zal binnenkort verboden zijn in de hoop dat het als huisdier houden van deze beesten kan worden uitgebannen.

Alligator

Een stap in de goede richting, vindt Verdonk van World Animal Protection, al zou hij ook graag zien dat ook de handel in vogels en reptielen aan banden wordt gelegd. “Sommige mensen houden roofvogels, zoals uilen, in gevangenschap, of vervoeren reptielen in bami-bakjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen hebben ze als huisdier, tot kaaimannen aan toe.”

Het bizarste voorbeeld daarvan kwam naar buiten in 2016, toen bleek dat een crimineel in een woonwagenkamp in Amsterdam-Oost tonnen aan contant geld liet bewaken door alligators. En in 2018 werd een kleine kaaiman naar de Amsterdamse opvang gebracht omdat de eigenaar zich had verkeken op de omvang van een volgroeid exemplaar: die kan zo’n 180 centimeter lang worden.

Belhawi van Wildcatsfarm weet nog niet wat zijn bedrijf gaat doen als de handel in servals vanaf 2024 verboden zal zijn. “Er is nog veel onduidelijk. Worden alle bestaande servals gesteriliseerd of gecastreerd? Mogen we ze wel internationaal verkopen? En wat gebeurt er met ons pension voor servals?”

Hij vreest dat er een illegaal circuit zal ontstaan, waar de dieren gefokt en verkocht worden zonder de zorg die hij er aan besteedt. “Mensen vinden het kennelijk interessant om op Instagram een filmpje vanuit Dubai te plaatsen met zo’n dier in hun dure auto. Maar er komt heel wat meer bij kijken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden