Merendeel longcovidpatiënten volledig afgekeurd door UWV

Van de eerste golf patiënten met long covid wordt een groot deel bij het UWV volledig afgekeurd. Van de mensen die al twee jaar ziek zijn door langdurige coronaklachten is 62 procent na keuring volledig arbeidsongeschikt verklaard. Nog eens 23 procent krijgt een uitkering vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Sander van Mersbergen
null Beeld Frank de Roo
Beeld Frank de Roo

Twee jaar na de eerste coronagolf komt de eerste grote groep long covid-patiënten bij het UWV terecht. De eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld op 27 februari 2020. Tot en met mei beoordeelde het UWV dit jaar 736 longcovidpatiënten. In totaal is ongeveer 3 procent van de totale WIA-instroom dit jaar toe te schrijven aan long covid.

Een keuring vindt plaats wanneer werknemers twee jaar ziek zijn en daardoor niet of minder kunnen werken. Het UWV bepaalt of ze in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Volgens het UWV laten de cijfers zien ‘dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliënten’.

Bij de meeste mensen met long covid is de conclusie dat zij (voorlopig) niet meer kunnen werken, en dat ze dus recht hebben op een volledige uitkering. Bij 8 procent van de werknemers is de conclusie zelfs dat ze ‘volledig en duurzaam’ arbeidsongeschikt zijn, zij krijgen een zogeheten IVA-uitkering.

Herbeoordeling

54 procent van de mensen is op het moment van de keuring volledig arbeidsongeschikt, maar bij deze groep wordt herstel in de toekomst niet uitgesloten. Op dit moment is de wetenschappelijke kennis over long covid nog erg beperkt. “Dat betekent dat het vaak nu nog te vroeg is om te zeggen dat de arbeidsongeschiktheid duurzaam is,” zegt Herman Kroneman, medisch adviseur bij het UWV. “Veel cliënten willen dat ook niet, die willen graag weer aan de slag. Die willen we dan in een later stadium nog terugzien voor een herbeoordeling.”

Bij 23 procent van de keuringen wordt gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid vastgesteld. Zo’n 15 procent van de mensen is minder dan 35 procent arbeidsongeschikt en heeft daarom geen recht op een WIA-uitkering. Dat betekent niet dat deze cliënten geen klachten hebben.

Mensen met langdurige coronaklachten hebben een enorme diversiteit aan klachten. Vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn komen erg veel voor. Sommige mensen worden na verloop van tijd weer beter, maar experts verwachten dat een deel niet zal genezen. Verwacht wordt dat het UWV ook de komende maanden een flinke instroom van longcovidpatiënten heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden