Nieuws

Mercatorplein tijdens WK-duel Marokko-Portugal veiligheidsrisicogebied

Het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan zijn komende zaterdag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebieden tijdens en na de WK-wedstrijd Marokko-Portugal.

Het Parool
Het Mercatorplein na afloop van de WK wedstrijd Marokko-Spanje. Beeld Joris van Gennip
Het Mercatorplein na afloop van de WK wedstrijd Marokko-Spanje.Beeld Joris van Gennip

In het gebied kan iedereen door de politie gefouilleerd worden, bijvoorbeeld op het bezit van zwaar vuurwerk. Ook bij twee vorige WK-duels van Marokko werden er preventieve veiligheidsmaatregelen getroffen. Dinsdag, na de historische overwinning van Marokko op Spanje, kwamen honderden feestvierders samen om de overwinning te vieren met toeters, tamboerijnen en vuurwerk. Op het Mercatorplein liep de feestvreugde uit de hand en greep de ME in.

Er werden tien mensen aangehouden, onder wie drie minderjarigen. Zeven van hen moeten zaterdag voor, tijdens en na de kwartfinale van Marokko tegen Portugal thuis zijn. De politie gaat daar actief op controleren.

Brandjes

Ook na eerdere duels van het Marokkaanse elftal sloeg de feestsfeer op een bepaald moment om. Na de wedstrijd tegen België op 27 november werden diverse brandjes gesticht, vernielingen gepleegd en werd zwaar vuurwerk afgestoken. Daarbij ging een deelauto in vlammen op.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema benadrukt dat er zaterdag ruimte moet zijn voor feest op straat, maar dat daaraan wel duidelijke grenzen worden gesteld. “Ordeverstoringen, het afsteken van zwaar vuurwerk en het plegen van geweld worden niet toegestaan. De politie treedt op als het nodig is.”

Ondernemers in de buurt van het Mercatorplein gaven bij een eerdere wedstrijd aan weinig bijzondere maatregelen te nemen. Volgens medewerker van de Dirk van den Broek aan het Mercatorplein wordt er op de avond zelf bepaald of de winkel eerder dichtgaat of niet. “Net als eerdere keren letten we op of het gevaarlijk wordt voor ons.” Dinsdag sloot de winkel rond 19.30 uur.

Er staat zaterdag wederom een waterkanon van de Duitse politie paraat. Dat is nodig omdat de Nederlandse waterkanonnen vanwege technische problemen niet in gebruik zijn. De politie werkt tevens samen met jongerenwerkers, straatcoaches en buurtvaders en -moeders.

Marokko speelt zaterdagmiddag om 16.00 uur tegen Portugal om een plek in de halve finale op het WK in Qatar.

Deelauto’s en -scooters van straat voor WK-wedstrijd Marokko

Deelautobedrijf Share Now heeft besloten auto’s uit bepaalde gebieden van Amsterdam te verwijderen. Eerder leidde het succes van het Marokkaanse voetbalelftal tot ongeregeldheden in de hoofdstad, waarbij een deelauto en -scooter in brand werden gestoken op het Mercatorplein in Amsterdam-West.

Volgens een woordvoerster van Share Now had de politie voorafgaand aan eerdere wedstrijden van Marokko al verschillende gebieden als risicogebied aangeduid. Op basis daarvan sloot het deelautobedrijf deze gebieden al uit van het werkgebied. “Bij de komende wedstrijden zullen we waarschijnlijk hetzelfde doen. Daarnaast hebben we proactief voertuigen uit deze gebieden verwijderd,” aldus de zegsvrouw. Naast auto’s rondom het Mercatorplein gaat het volgens haar ook om voertuigen in de omgeving van Plein ‘40-’45 in het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Deelscooterbedrijf Felyx geeft aan risicogebieden uit hun servicegebied in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag ook al te hebben geschrapt rond eerdere wedstrijden van Marokko. Zaterdag zal dat ook het geval zijn, aldus een woordvoerder. Voor gebruikers van de Felyx-deelscooters betekent dit dat zij geen ritten kunnen pauzeren of eindigen in een risicogebied.

De politie Amsterdam laat via een woordvoerster weten dat er geen sprake is van een gecoördineerd advies om auto’s te verwijderen. Wel begrijpt zij dat mensen hun auto’s elders parkeren, met het oog op de recente rellen. “Maar als we nu met een advies zouden komen om auto’s uit de straat te verwijderen, geef je een signaal af dat bepaalde groepen gewoon hun gang kunnen gaan,” aldus de zegsvrouw.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden