Ten slotte

Menno Boerema (1958-2019) was een bevlogen editor en mentor

Menno Boerema was een filmeditor met scherpe blik. Vorig weekend overleed hij plots op 61-jarige leeftijd.

Joost Broeren-Huitenga
Menno Boerema, filmeditor met scherpe blik. Beeld Petra Noordkamp
Menno Boerema, filmeditor met scherpe blik.Beeld Petra Noordkamp

Onverwacht overleed Menno Boerema vorig weekend, pas 61 jaar oud. De filmwereld is een stille kracht ontvallen. Hoewel Boerema voor het grote publiek geen bekende naam was, betekende hij veel voor filmmakers.

Als eigengereid editor prikkelde hij regisseurs om even eigengereid te werk te gaan. Als bevlogen docent en mentor inspireerde hij meerdere generaties jonge filmmakers.

De op 3 april 1958 in Velsen geboren Boerema studeerde in 1982 als editor af aan de Filmacademie. In de daaropvolgende decennia monteerde hij pakweg tachtig producties: speelfilms, korte films en tv-series, maar vooral documentaires.

Hij werkte met vele prominente Nederlandse regisseurs, van Johan van der Keuken tot Heddy Honigmann en van Mijke de Jong tot Robert Jan Westdijk. In 1998 ontving hij een Gouden Kalf voor zijn rijke oeuvre van de vijf jaar daarvoor; in 2006 volgde een Gouden Kalf voor zijn montage van de documentaire Jungle Rudy van Rob Smits.

Na de eeuwwisseling ging hij de landsgrenzen over. Hij werkte veel met regisseurs in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Net als in Nederland ging het vaak om jonge beginnende filmmakers en editors, voor wie Boerema eerder een mentor was.

De afgelopen jaren werd die rol steeds prominenter. Meerdere generaties filmmakers herinneren hem als een bevlogen docent en mentor. Hij doceerde sinds 2006 aan de Filmacademie en hij was een van de gerenommeerde internationale editors in de Rough Cut Service. In workshops voor jonge filmmakers van documentairefestival Idfa was hij een vaste waarde. De aankomende editie van de Idfacademy Summer School zou begin juli zijn tiende als mentor zijn.

Idfa’s hoofd educatie Meike Statema: “Zijn toewijding, vrijgevigheid en grote bereidheid om zijn scherpe blik te delen hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten.” Ze herinnert zich wat Boerema zijn studenten telkens op het hart drukte, met een twinkeling in zijn ogen: “Luister niet naar wat ik zeg.”

Tekenend voor Boerema’s invloed is de gezamenlijke rouwadvertentie van een grote groep filmmakers en vrienden – van Peter Delpeut tot Lodewijk Crijns. Hun laatste woorden zeggen veel over Boerema’s grote ambitie én zijn even grote bescheidenheid: ‘Hij wilde met zijn schnitts de wereld veranderen. Maar bovenal heeft hij óns blijvend veranderd.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden