Nieuws

Meeste nachtbussen in Amsterdam keren doordeweeks niet terug vanwege geldtekort

Hoewel het nachtleven weer op volle toeren draait, blijven er op doordeweekse dagen nauwelijks nachtbussen rijden. Vervoerder GVB kan het zich niet veroorloven om op te schalen vanwege 'financiële onzekerheid'.

Het Parool
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit de beantwoording van raadsvragen van de VVD-fractie aan het Amsterdamse college.

Negen nachtlijnen rijden alleen van vrijdag tot en met zondag (dat is de nacht van donderdag op vrijdag tot en met de nacht van zaterdag op zondag). Alleen de nachtlijnen naar Zuidoost, de N85 en N87, blijven de hele week rijden. Dit omdat er van en naar Zuidoost veel mensen vanwege hun werk ’s nachts reizen; de andere nachtlijnen worden vooral gebruikt door nachtbrakers die terug naar huis willen, zo legt het college uit.

De VVD en het college delen de zorgen dat onder meer horecapersoneel deze nachtlijnen hard nodig heeft, óók doordeweeks. Daarnaast vinden beiden het belangrijk dat mensen die 's nachts niet willen fietsen – bijvoorbeeld vanwege alcoholgebruik of sociale veiligheid – op een andere manier thuis kunnen komen.

Deze zorgen zijn geuit bij de Vervoerregio en GVB, maar zij geven aan dat opschalen financieel niet mogelijk is. Deels omdat de vervoerder fors minder opbrengsten zag in coronatijd, en deels omdat de vergoeding vanuit het Rijk tekort schiet. Een toename van reizigersopbrengsten wordt namelijk in mindering gebracht op deze vergoeding. ‘Zonder toevoeging van extra financiële middelen is opschalen niet mogelijk,’ aldus het college.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden