Nieuws

Meeste huurders sociale woningbouw zien huur minder hard stijgen

De huur gaat vanaf 1 juli bij iedereen die in een huis van een corporatie woont omhoog, maar bij de meeste bewoners stijgt de huur minder hard dan de laatste jaren.

Stefan ten Teije
Woningen in Amsterdam. Beeld ANP
Woningen in Amsterdam.Beeld ANP

Uit een enquête van koepelorganisatie Aedes onder 228 woningcorporaties blijkt dat de huur gemiddeld stijgt met het inflatiepercentage van 1,6 procent (peilmaand november 2018). Huurders hebben dat te danken aan een akkoord tussen de Woonbond en Aedes in december vorig jaar.

in dat huurakkoord staat dat de prijzen voor sociaal wonen niet verder mogen stijgen dan de gemiddelde consumentenprijzen. Dat staat pas vanaf volgend jaar in de wet, maar volgens Aedes wordt dit jaar al ‘gehandeld in de geest van het akkoord’. In 2018 lag de huurstijging nog iets (0,1 procentpunt) boven inflatie, de jaren ervoor een stuk hoger. Sommige corporaties lieten de huren tot wel 4 tot 6 procent stijgen.

Dat had alles te maken met de verhuurderheffing die werd ingevoerd. Die kost de corporaties inmiddels 2 miljard euro per jaar. Vorig jaar kwam daar een andere belasting bovenop. Corporaties kunnen de rente van investeringen niet meer aftrekken. Dat kost ze nog eens 500 miljoen euro per jaar, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. “Het is bijzonder dat de huurverhogingen beperkt blijven, want daarmee stoppen corporaties met het doorschuiven van de extra belastingen naar hun huurders.”

Woonlasten en verhuurderheffing

Dat heeft twee redenen, zeggen zowel Aedes als de Woonbond, die opkomt voor huurdersbelangen. “Ten eerste zagen we dat de huurders een steeds groter deel van hun salaris aan woonlasten kwijt zijn”, aldus Norder. “Die doelgroep wordt toch al hard getroffen. Bewoners moeten betaalbaar blijven wonen, zodat ze ook nog nieuwe schoenen voor hun kinderen kunnen kopen.”

Daarnaast wordt het kabinet onder druk gezet met deze maatregel om de verhuurderheffing af te schaffen. “Van corporaties wordt gevraagd veel nieuwbouw te plegen en huizen te verduurzamen. Als de belastingdruk te hoog wordt, kunnen we te weinig nieuwe huizen bouwen. Vanwege de woningnood is dat wel hard nodig.” De Woonbond laat in een reactie weten de huurmatiging ook een belangrijk signaal te vinden. “Zowel voor de huurders als voor het kabinet. We staan voor betaalbaar wonen en willen ook af van de verhuurderheffing voor sociale woningbouw,” aldus een woordvoerder.

Nieuwe bewoners

Overigens stijgt de huursom (alle huren bij elkaar opgeteld) vanaf 1 juli met 2 procent. Dat komt onder meer doordat nieuwe bewoners op een huurverhoging kunnen rekenen. Bij 18 procent van corporaties stijgt de huur gemiddeld met iets meer dan de inflatie, bij 40 procent met minder dan inflatie. De gemiddelde huur van een corporatiewoning was eind vorig jaar 538 euro per maand. Corporaties mogen de huren meer verhogen bij huurders met wat hogere inkomens (boven 42.436 euro). Vier van de tien corporaties maakt daar gebruik van.

Afspraken in Sociaal Huurakkoord

· De huren van corporaties stijgen gemiddeld maximaal met inflatie. Corporaties hebben de mogelijkheid bij sommige huizen de huur iets meer of minder te verhogen.

· Bij huurders met een relatief hoge huur wordt de huur tijdelijk niet verhoogd en in sommige gevallen tijdelijk verlaagd.

· Corporatie, huurdersorganisatie en gemeente kunnen samen afspreken om de huren met maximaal 1 procent extra te verhogen als er ter plekke meer geld nodig is voor investeringen.

· Woonlasten van huurders gaan niet omhoog na verduurzaming van de woning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden