Meerderheid VVD-leden wil geen legale softdrugs

De leden van de VVD willen niet dat softdrugs zoals wiet worden gelegaliseerd. Een voorstel dat opriep om dit in het verkiezingsprogramma op te nemen, is zaterdag verworpen tijdens een online congres.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het plan was ingebracht door VVD-wethouder Greetje Bos uit Breda. Ze kreeg nog bijna de helft van de ingelogde leden achter zich, maar het werd toch weggestemd. Premier Mark Rutte en voormalig staatssecretaris Fred Teeven spraken zich tijdens de bijeenkomst uit tegen het voorstel.

Ruim 1500 aangemelde VVD-leden bogen zich tot in de avond over 1005 amendementen. Op verschillende punten werd het programma van de verkiezingscommissie bijgesteld. Zo werd het plan van de partij om mensen voortaan vooraf de gelegenheid te geven zich over een wetsvoorstel uit te spreken, afgewezen. Een suggestie van het partijbestuur om dit ‘preferendum’ dan een burgerconsultatie te noemen, kreeg evenmin genoeg steun.

Dijkhoff

Er waren ook voorstellen die het wél haalden. Onder meer een door fractievoorzitter Klaas Dijkhoff herschreven voorstel over de rechtstaat. In de conceptteksten was sprake van een inperking van de rol van de rechter. Die zou dan niet zomaar het kabinet kunnen dwingen meer te doen om een beleidsdoelstelling te halen.

Dat gebeurde onder meer in de Urgendazaak, over de uitstoot van broeikasgassen. Dijkhoff benadrukte in de aangepaste versie het belang van de scheiding der machten en daarmee de rol van de rechter. Deze versie kreeg wel steun van de leden.

Bouchallikht

Een voorstel van het VVD-netwerk ‘klassiek liberaal’ om na de verkiezingen niet in zee te gaan met GroenLinks als coalitiepartner, werd eerder op de dag al weggestemd. Aanleiding voor de wens tot uitsluiting is de plaatsing van Kauthar Bouchallikht op de GroenLinks-lijst. De indieners zijn tegen haar kandidatuur vanwege haar mogelijke banden met een extreem-islamitische organisatie en haar aanwezigheid bij een protest in 2014 waarbij Israël werd vergeleken met nazi-Duitsland.

Het voorstel werd verworpen na een oproep daartoe van premier Mark Rutte. Hij vindt het niet passend en niet verstandig als de VVD op voorhand GroenLinks zou uitsluiten, ook vanwege de situatie waarin Nederland nu verkeert.

Op het digitale congres, dat tot in de avond doorging, lichtten het partijbestuur en de verkiezingscommissie hun standpunten toe. De leden kregen vervolgens één minuut de tijd om een wijzigingsvoorstel te beargumenteren. Daarna mochten voor- en tegenstanders daarop commentaar leveren en werd meteen gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden