Nieuws

Meerderheid Tweede Kamer wil schorsing Baudet om niet melden nevenfuncties

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt dinsdag naar alle waarschijnlijkheid vóór het voorstel om Thierry Baudet zeven dagen te schorsen vanwege het niet melden van zijn nevenfuncties. Het College van onderzoek integriteit adviseerde daartoe.

Wouter Peer en Tobias den Hartog
Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Beeld Phil Nijhuis
Thierry Baudet in de Tweede Kamer.Beeld Phil Nijhuis

Baudet weigert al langere tijd nevenfuncties, extra inkomsten en giften te melden in het openbare register voor Kamerleden. Hij vindt dat de Tweede Kamer hier niets mee van doen heeft, ondanks de richtlijnen die ervoor gelden om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen.

Onder meer JA21, D66, PvdA, PvdD, GroenLinks en Volt bevestigen voor de schorsing te zullen stemmen. CDA en VVD houden dinsdag nog eerst intern beraad, maar ingewijden verwachten dat deze fracties ook voor gaan stemmen. Daarmee is een meerderheid binnen handbereik. Een groot deel van deze partijen diende in juni al een klacht in tegen Baudet vanwege het niet opgeven van de inkomsten. JA21 sluit zich nu bij deze groep aan.

Van Meijeren en Jansen

Baudet mag dan zeven dagen niet deelnemen aan het debat. Hij mag wel stemmen. Partijgenoten Van Meijeren en Jansen staan een berisping en een aanwijzing tot registratie te wachten. Zij waren nog niet eerder gewaarschuwd.

De partijen zijn het eens met het advies van vorige week van het College van onderzoek integriteit. “De Kamer moet zijn eigen richtlijnen handhaven,” aldus een woordvoerder van de Partij voor de Dieren. Volt vindt het ‘vrij logisch’ dat het ‘verhullen’ van nevenfuncties niet iets is wat een Kamerlid moet doen.

Niet iedereen vindt een schorsing van de FvD-leider overigens een goed idee. Geert Wilders (PVV): “Wij stemmen tegen, natuurlijk. Dit is het schandelijk muilkorven van een Kamerlid en totalitair illegaal gedrag van de elite.” Ook de BBB van Caroline van der Plas ziet er geen heil in. “Als het gaat om neveninkomsten, ontneem dan zijn vergoeding,” aldus een woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden